„Dossiers adoptie uit jaren 80 van Sri Lankaanse kinderen kloppen niet”
De dossiers van kinderen die in de jaren 80 door Nederlanders vanuit Sri Lanka zijn geadopteerd, zijn vaak onvolledig en bevatten in veel gevallen valse identiteiten.
Dat meldt het tv-programma Zembla woensdagavond. Van 1980 tot 1990 zijn enkele duizenden kinderen oor Nederlandse ouderparen geadopteerd. De meeste adopties kwamen in die tijd tot stand via de voormalige Stichting Flash.
Een ex-bestuurslid van het voormalige adoptiebureau schat dat 70 procent van de adoptiedossiers niet in orde is. Volgens het bestuurslid komt het bijvoorbeeld voor dat broers en zussen bij onderzoek helemaal geen broers en zussen blijken te zijn.
Ook stelt het programma interne documenten te hebben waaruit blijkt dat Flash zwijggeld heeft betaald aan een Sri Lankaanse moeder die haar kind terug wilde.
Zembla ontdekte dat er van alles rammelt aan het oorspronkelijke adoptieverhaal en de identiteitspapieren. Geboortedata in paspoorten zijn met pen doorgekrast en veranderd, pasfoto’s zijn vervalst. Gegevens van de biologische ouders blijken niet te kloppen.
Door de jaren heen zijn er veel rapporten verschenen met kritiek op de kwaliteit van het adoptieproces. Het laatste rapport dateert van eind vorig jaar.
Daarna gaf de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming het opmerkelijke advies aan staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om met adoptie van kinderen uit het buitenland te stoppen. De raad kritiseerde de kwaliteit van het adoptieproces en stelde dat er financiële belangen op het spel staan bij interlandelijke adoptie. Dijkhoff nam het advies niet over.