Kabinet stuurt zes Apaches naar Irak
Op voorstel van minister Kamp heeft het kabinet besloten zes Apaches naar Irak te sturen. De gevechtshelikopters moeten de Nederlandse militairen beschermen.
De zes helikopters worden toegevoegd aan het op de vliegbasis Tallil gestationeerde Nederlandse Chinook-helikopterdetachement. Er gaan honderd extra militairen mee. De toestellen vertrekken volgende week al. De Apaches vliegen op eigen kracht naar Irak. Ze blijven tot uiterlijk 15 juli, als het huidige Nederlandse mandaat van de Nederlandse troepen in Irak afloopt.
Minister Kamp van Defensie informeerde de Tweede Kamer vrijdag uitgebreid over de nieuwe missie. De uitzending van de Apaches geschiedt uit veiligheidsoverwegingen, mede op verzoek van de bataljonscommandant. De Nederlandse troepen in Irak zijn de laatste weken bij herhaling bestookt door mortier- en raketgranaten. Bij een aanslag met een handgranaat kwam onlangs een Nederlandse soldaat om het leven.
Volgens Kamp is er behoefte aan extra middelen die de bataljonscommandant kunnen helpen om vooral bij duisternis een goed inzicht te krijgen in wat er gebeurt in de provincie al-Muthanna, waar de Nederlanders actief zijn.
De Apache-helikopter is voorzien van geavanceerde sensorsystemen, zodat ze bij dag, maar ook bij nacht verkenningen vanuit de lucht kunnen uitvoeren. Door een radioverbinding kunnen ze de verkregen informatie direct doorgeven aan de commandopost of aan een patrouille.
De Apaches komen rechtstreeks onder bevel van de Nederlandse commandant. Ze worden in principe alleen ingezet binnen al-Muthanna. Daar zijn op dit moment 1260 Nederlandse militairen aanwezig. Mocht Nederland besluiten langer in Irak actief te blijven, dan kunnen volgens Defensie de Apaches desgewenst ook langer blijven.
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het besluit om de Apaches te sturen. Hetzelfde geldt voor de militaire vakbond AFMP. VVD-kamerlid Wilders noemt het „heel verstandig als het nodig is voor de veiligheid van de Nederlandse militairen.” Wilders wil wel meer duidelijkheid van het kabinet over de kennelijk toegenomen dreiging in al-Muthanna.
Ook Ormel (CDA) en Bakker (D66) vinden dat alles gedaan moet worden dat nodig is voor de veiligheid van de Nederlandse militairen in Irak. Zij gaan er daarbij van uit dat het sturen van Apaches op geen enkele wijze vooruitloopt op het besluit over verlenging van de Nederlandse missie in het gebied. PvdA-kamerlid Koenders steunt het sturen van de Apaches eveneens, maar constateert wel dat de situatie in het zuiden van Irak „veel minder rooskleurig is dan het kabinet tot dusver heeft gezegd.” GroenLinks is tegen het sturen van Apaches. De fractie vindt dat Nederland zijn militairen zo snel mogelijk uit Irak moet terugtrekken.