Polder: Wees alert op eenzaamheid en levensvragen
„We worden gezonder én zieker.” Dat zei prof. dr. J. J. Polder maandag tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van Febe in Gouda. Volgens hem blijft leefstijl belangrijk.
Polder belichtte de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Hij hield de leden van de vereniging voor werkers in de gezondheidszorg op gereformeerde grondslag voor dat de levensverwachting stijgt, maar dat het aantal jaren zonder ziekte afneemt.
De levensverwachting verdubbelde sinds 1850 van 40 naar 80 jaar. De meeste ziektelast bestaat vandaag de dag uit psychische stoornissen, hart- en vaatziekten en kanker.
„We worden gezonder en zieker”, betoogde gezondheidseconoom Polder. Het positieve nieuws is dat dit komt door vroege opsporing en de succesvolle behandeling van ziekten. Het slechte nieuws is dat onze leefstijl een negatieve invloed heeft op de gezondheid heeft.
Tempel
Volgens Polder moeten we voor ogen houden dat gezondheid en ziekte ons uit Gods Vaderlijke Hand toekomen. De Bijbel wijst ons op onze verantwoordelijkheid door te stellen dat het lichaam een tempel van de Heilige Geest is. De Bijbel spreekt ook over gaven zoals matigheid en solidariteit.
De gezondheidszorg wordt beter, maar ook duurder. Dat de zorgkosten twee keer zo hard stijgen als de welvaart komt met name door nieuwe behandelingen. De zorg kost tegenwoordig 10 tot 15 miljoen euro per uur. Elke Nederlander draagt daaraan 5000 euro per jaar bij. „Jan Modaal werkt dus gemiddeld een dag per week voor de zorg.”
Polder riep op een Bijbelse betekenis aan de gebroken werkelijkheid te geven. „Door de zonde kwam de dood in de wereld. Er blijft bezinning nodig over de grenzen van de zorg.”
Kwetsbaar
De langdurige zorg wordt complexer en minder solidair. Er zijn tegenwoordig veel eenzame, hoogbejaarde ouderen. De zorg voor kwetsbare ouderen wordt complexer. Er ontstaan ingewikkelde netwerken, waarbinnen de professional zijn plaats moet kennen.
De verzorgingsstaat is veranderd in een participatiesamenleving. Polder wees op de oproep in de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan: Ga heen en doe gij desgelijks. „In de Vroege Kerk werd dit veel gepraktiseerd, wat de kerk werfkracht gaf.”
Polder riep de Febeleden op om hun plek in de complexe ouderenzorg in te nemen. Zelfbewust en dienend, met aandacht voor eenzaamheid en levensvragen.