Kamer wil NS straffen bij weigering vervoer gehandicapten
Als de Nederlandse Spoorwegen weigeren gehandicapten te vervoeren, moet het bedrijf voor straf een boete betalen. Die boete bestaat uit de vervoerskosten die de gehandicapte moet maken om alsnog op zijn of haar bestemming te komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dat woensdag bepaald.
Kort geleden werd in Utrecht een beurs gehouden waar veel rolstoelgebruikers met de trein naar toe wilden. De NS kon de drukte niet aan en weigerde een aantal gehandicapten in de treinen toe te laten. De Tweede Kamer is daar erg boos over.
In de discussies die daarop ontstonden bleek volgens de fracties van PvdA, SP, GroenLinks, D66, LPF, CU en SGP, dat de NS een limiet hanteert bij het vervoer van gehandicapten van 160 rolstoelgeburikers per dag. Volgens de partijen is dat tegen alle gemaakte afspraken.
Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat zei er weinig voor te voelen de NS hard aan te pakken. Volgens haar is het gehandicaptenvervpoer bij de NS over het algemeen goed geregeld. De minister ontkende dat de NS een maximum hanteert bij het gehandicaptenvervoer. Zij wil in de reguliere onderhandelingen met de NS vastleggen dat het vervoer van gehandicapten goed wordt geregeld. De Tweede Kamer stemt dinsdag over het voorstel de NS boetes op te leggen.
De NS kon woensdag nog geen reactie geven op het boeteplan. De spoorwegen benadrukken dat het gehandicaptenvervoer normaal gesproken nooit tot problemen leidt. De NS begeleidt dagelijks gemiddeld vijftig gehandicapten bij het in– en uitstappen. De problemen ontstonden volgens de woordvoerster toen na afloop van de beurs 240 gehandicapten zich tegelijkertijd meldden voor de terugreis.