Brussel wil overleg over doorbetaling slaapdienst
Werkgevers en vakbeweging moeten op Europees niveau een oplossing bedenken voor de doorbetaling van wachtdiensten waarbij werknemers op hun werk moeten overnachten. De Europese Commissie deed die oproep woensdag.
De ’slaapdiensten’ zijn gebruikelijk in onder meer ziekenhuizen en brandweerkazernes. Volgens een recente uitspraak van het EU–hof moeten alle uren volledig worden doorbetaald. Dat zou een fikse kostenpost veroorzaken. Alleen al in Nederland gaat het om 400 miljoen euro in de zorgsector.
EU–commissaris Dimas wil een tussenoplossing. De sociale partners moeten een definitie bedenken voor uren die niet echt werkuren zijn, maar ook geen echte vrije uren. In de huidige Europese arbeidstijdenwet ontbreekt die tussenvorm. Als partijen eruit komen, maakt Dimas van het resultaat een wetsvoorstel, zo beloofde hij.
De sociale partners moeten ook een vergelijk vinden over de omstreden uitzonderingsregel voor de arbeidstijden. In de EU–wet staat dat de maximale werkweek 48 uur mag zijn (gemiddeld gemeten over vier maanden). Maar de Britten hebben daar een uitzondering op bedongen, waarbij individuele werknemers toestemming mogen geven voor een langere werkweek. Volgens vakbonden wordt daar flink misbruik van gemaakt in Groot–Brittannië. Het komt voor dat de werknemer al bij indiensttreding een formuliertje moet tekenen.
De commissie wil het misbruik aan banden leggen. Wel wil zij dat de berekening van de werkweek wordt uitgesmeerd over twaalf maanden, zodat tijdens piekseizoenen langer kan worden gearbeid.