Brussel: Nederland bezuinigt niet genoeg
De Europese Commissie betwijfelt of de extra bezuinigingen die Nederland voor dit jaar heeft aangekondigd voldoende zijn om het financieringstekort onder het Europese maximum van 3 procent te krijgen. De Commissie schrijft dat in een woensdag gepubliceerde aanbeveling aan Nederland.
Het kabinet besloot onlangs dit jaar 2,9 miljard euro extra te bezuinigen om het tekort onder de 3 procent te krijgen. Maar volgens de Commissie bestaat de kans dat het tekort toch boven dit niveau uitkomt. De Commissie kan Nederland overigens niet dwingen dit jaar al het tekort onder de 3 procent te brengen. Maar Nederland moet volgens de Commissie wel zorgen dat het tekort daar volgend jaar onder ligt.
Een woordvoerder van minister Zalm van Financiën erkent dat het niet zeker is dat het tekort dit jaar op 2,9 procent uitkomt, zoals de bedoeling is van het kabinet. Het is onder meer lastig om de belastingontvangsten exact te ramen, hoewel die tot dusver wel op schema liggen. Voor volgend jaar heeft het kabinet plannen het financieringstekort verder terug te dringen, maar die moeten nog nader worden uitgewerkt.
Volgens de Commissie zou het tekort van Nederland dit jaar aanvankelijk uitkomen op 3,5 procent bbp. Door de bezuinigingen, die neerkomen op 0,6 procent, zit Nederland net onder de 3. Maar, zo vreest de Commissie, de ingrepen kunnen leiden tot ’tweede–ronde–effecten’, dat wil zeggen dat de economie tijdelijk getroffen wordt door de bezuinigingen, wat weer tot een nieuwe tegenvaller leidt.
De aanbevelingen van de Commissie moeten nog worden goedgekeurd door de ministers van Financiën van de EU, die er in juli over praten. Nederland krijgt dan vier maanden de tijd om maatregelen aan te kondigen voor 2005. Dat betekent dat het kabinet ze gewoon kan presenteren met prinsjesdag. Een woordvoerder van de Commissie zegt dat de maatregelen die Zalm voor volgend jaar heeft beloofd, in principe voldoende zijn, maar dat het wachten is op de concrete invulling.
De Commissie adviseert Nederland verder om, nadat de begroting op orde is, door te gaan met bezuinigen. Doel is een evenwichtige begroting, gemiddeld tijdens economische voor– en tegenspoed. Daar is 0,5 procent BBP bezuiniging of lastenverhoging voor nodig, denkt ’Brussel’. Dat komt neer op 2,25 miljard euro extra, structurele maatregelen.
Ook woensdag concludeerde Brussel dat ook Griekenland de tekortregels heeft geschonden. Lange tijd was er onduidelijkheid over de cijfers, maar nu blijkt het tekort 3,2 procent te zijn geweest in 2003. Ook dit jaar is het gat in de begroting waarschijnlijk te groot.