Overleg over prepensioen zit muurvast
Het kabinet en de vakbonden staan nog altijd diametraal tegenover elkaar in de discussie over prepensioen en verlofsparen. Het voorjaarsoverleg, dat dinsdagnacht tot 01.00 uur duurde, leverde slechts overeenstemming tussen kabinet en werkgevers op.
Na afloop van het overleg, dat in een ijzige sfeer begon, was er geen gezamenlijke persconferentie. De uitleg die de verschillende partijen ieder voor zich aan het overleg geven, verschilt opmerkelijk. De vakbeweging noemt het mislukt. De voorzitters De Waal (FNV) en Terpstra (CNV) stellen hun achterban voor het laatste gezamenlijke voorstel van kabinet en werkgevers te verwerpen.
Premier Balkenende weigert echter toe te geven dat het overleg is mislukt. Volgens hem zijn de partijen elkaar „zeer dicht genaderd” en zou het „heel erg zonde” zijn als de vakbeweging haar voorzitters volgt. De vakbeweging heeft tot maandag de tijd gekregen om zich te beraden. Mochten de bonden het voorstel daadwerkelijk verwerpen, dan is er geen akkoord.
Helemaal aan het begin van de discussie wilde het kabinet zijn handen nog geheel aftrekken van VUT en prepensioen. Dat zou er in de praktijk toe leiden dat vrijwel niemand meer voor zijn 65e kan stoppen met werken, waar dat -vanwege de collectiviteit- nu nog kan vanaf het 60e levensjaar. Op dit plan valt het kabinet terug als er maandag nog geen overeenstemming is, zo heeft het aangekondigd.
Om tot overeenstemming met werkgevers en werknemers te komen, deed het kabinet dit voorjaar de concessie om vroegpensioen vanaf 63,5 jaar mogelijk te maken, tegen een loondoorbetaling van 70 procent. Door verlofdagen te sparen via een individuele levensloopregeling zouden werknemers op individuele basis al op de leeftijd van 61,5 jaar kunnen stoppen.
De vakbeweging weigert echter verder te gaan dan het voorstel om werknemers vanaf hun 62e recht te geven op vroegpensioen. De werkgevers van VNO-NCW vinden 62,5 jaar een betere leeftijd. Gisteravond bleken het kabinet en de werkgevers elkaar alsnog te kunnen vinden in een vroegpensioen vanaf een leeftijd van 62,5 jaar. Daarbij mogen mensen volgens hun gezamenlijke voorstel aan de vakbeweging meer dan een jaarsalaris sparen voor verlof, dat zij ook kunnen inzetten om vroeger te kunnen stoppen met werken. Bovendien houden beide gesprekspartners het spaarloon overeind.
Het CNV leek aanvankelijk nog wel iets voor het voorstel te voelen, omdat mensen op individuele basis via het verlofsparen toch al met 60,5 jaar kunnen uittreden. De FNV was van meet af aan zeer kritisch. De vakbonden dreigen zich bij het uitblijven van een akkoord ook niet te zullen houden aan het najaarsakkoord dat in november gesloten werd, waarin zij zich hebben verplicht tot loonmatiging.
RMU-directeur Schalk reageerde vanmorgen teleurgesteld op het uitblijven van overeenstemming. Hij vindt dat zowel het kabinet en de werkgevers als de vakbonden zich niet te star moeten opstellen. „Het verschil dat nu nog bestaat is wel heel relatief vergeleken met de schade die wordt aangericht als ieder aan zijn oude stelling vasthoudt”, aldus Schalk.