Belder: Geen werkbaar klimaat om verder te gaan met CU
De samenwerking tussen ChristenUnie en SGP in het Europees Parlement verkeert in een crisis. Afgevaardigde Belder van laatstgenoemde partij verklaarde maandagavond: „Er is op dit moment geen werkbaar klimaat om met elkaar verder te gaan.”
Directe aanleiding tot de hoogopgelopen spanningen is het eenzijdig besluit van het bestuur van de CU om een gespecialiseerd accountantsbureau te laten uitzoeken of de eigen EP-leden correct zijn omgesprongen met hun onkostenvergoeding en met een door alle Nederlandse europarlementariërs ondertekende gedragscode op dat terrein.
Het bestuur van de SGP distantieert zich van het onderzoek. Hoewel Belder daardoor buiten schot blijft, zegt hij de stap van de CU niet te kunnen respecteren. Hij wijst erop dat er reeds accountantsverklaringen voorhanden zijn, onder meer van de Europese Rekenkamer, en vindt de nu ingeslagen weg schadelijk voor de campagne in het kader van de verkiezingen van 10 juni.
Belder, die de tweede plaats bezet op de gecombineerde lijst, heeft voorlopig zijn medewerking aan gezamenlijke activiteiten opgeschort. Zo zal hij vanavond niet aanwezig zijn op een bijeenkomst in Nunspeet, waar volgens het programma ook CU-fractieleider in de Tweede Kamer Rouvoet het woord voert. Voorts haalde Belder een streep door een interview dat hij dinsdag samen met lijstaanvoerder Blokland zou geven aan deze krant.
De drie zittende europarlementariërs van CU-SGP, Blokland, Van Dam en Belder, raakten vorige week in opspraak door een artikel in NRC Handelsblad. De strekking daarvan luidt dat zij een deel van hun vaste onkostenvergoeding niet verantwoorden. Zij beschouwen dat geld als een stukje inkomen, omdat zij het standpunt huldigen dat de Tweede Kamer in 1997 in strijd met Europese regels hun geen salarisverhoging toekende.
In 1999 heeft de voltallige Nederlandse delegatie in het EP in een zogeheten gedragscode beloofd wél volledig inzicht te zullen verstrekken in de aanwending van de ontvangen vergoeding. Belder beweert overigens dat hij dat, anders dan Blokland, ook heeft gedaan.
Afgelopen zaterdag drong Rouvoet aan op een onafhankelijk onderzoek, om op die manier, zoals hij het verwoordde, een einde te maken aan de integriteitsdiscussie. Het CU-partijbestuur nam dat voorstel maandag over. „De eigen parlementariërs zouden in ieder geval boven elke twijfel verheven moeten zijn”, vermeldt een toelichting.
Belder merkt de actie echter aan als een motie van wantrouwen aan ook zijn adres. „Ik neem dit hoog op. Ik voel me in mijn eer aangetast”, benadrukt hij desgevraagd.
Het bestuur van de CU bracht de pers van de beslissing tot het inschakelen van een accountantsbureau op de hoogte, maar informeerde Belder daarover niet. Hij reageert: „Zo veel achting hebben ze voor mij, dat ze niet eens met me communiceren.”
Belder neemt het Blokland kwalijk dat die hem maandag meedeelde dat hij zich beraadde op zijn opstelling tegenover het onderzoek, terwijl hij enkele uren eerder, naar later bleek, anderen al had verteld dat hij ermee instemde. Hij heeft zijn volledige medewerking toegezegd en wacht de uitkomsten, die in de loop van volgende week bekend moeten zijn, met vertrouwen af, valt over Blokland in de aankondiging te lezen. De persoonlijke verhoudingen binnen de eurofractie laten al lange tijd te wensen over.
De officiële woordvoerder van de eurofractie zegt vooralsnog geen reden te zien dat de samenwerking tussen de twee partijen niet zal worden voortgezet, maar hij erkent wel dat er risico’s zijn dat het een partijpolitieke kwestie wordt. In zijn beleving staat de campagne niet ter discussie. „Die gaat gewoon verder, al pakken zich donkere wolken samen.”