SGP ziet EU als Gods dienares
De SGP is van mening dat stemmen voor het Europees Parlement een verantwoorde keus is. Ook de Europese Unie is onze overheid. Dat betekent dat ook de Europese overheid Gods dienares is, stellen W. Kolijn
en drs. J. W. van Berkum. Niet iedereen in de achterban van de SGP is ervan overtuigd dat deelname aan de Europese verkiezingen een verantwoord middel is om een bijbels geluid in Europa te laten horen. Dr. L. J. Molenaar stelt in het RD van 14 mei (”Deelname aan Europees Parlement niet de juiste weg”) dat de SGP altijd gezegd heeft dat de zelfstandigheid van ons land gehandhaafd dient te blijven en dat verdere overdracht van nationale bevoegdheden aan supranationale organisaties wordt afgewezen. In dat licht heeft hij ernstige bezwaren tegen deelname aan de Europese verkiezingen en het meedenken en meebeslissen over onderwerpen die op de agenda van het Europees Parlement staan. Kort samengevat komt zijn bezwaar erop neer dat de SGP tegen Europese eenwording is, maar dat ze toch meedoet. Molenaar vergelijkt dit optreden van de SGP met dat van een vegetariër die principieel tegen het eten van vlees is, maar in de keuken een biefstukje staat te bakken.
Zorgvuldig bewaken
In deze bijdrage willen we (nogmaals) uitleggen waarom de SGP meent dat stemmen voor de Europese verkiezingen een verantwoorde keus is. Wij hebben er begrip voor dat mensen zich in hun geweten belemmerd voelen hun stem uit te brengen. Maar er zijn ook SGP’ers die naar eer en geweten een andere keus maken en wel gaan stemmen. Het past wederzijds niet te heersen over het geweten van de ander. Beter is het om nog eens eerlijk de verschillende argumenten te overwegen.
Terecht schrijft Molenaar dat Nederland een bijzondere ontstaansgeschiedenis heeft. Daarover hoeft geen misverstand te bestaan. Wie kent niet het bekende boek van Abraham van de Velde ”De wonderen des Allerhoogsten”? Daarin wordt uitvoerig geschreven over de wonderen die God in de geschiedenis van ons land heeft verricht. In dat licht bezien, moeten we onze nationale soevereiniteit zorgvuldig bewaken. Om die reden waarschuwt de SGP in het Nederlandse parlement tegen een verkwanseling van onze nationale soevereiniteit. Dat is de eerste plaats om daartegen te waarschuwen. Nederland beslist namelijk tot op bepaalde hoogte zelf welke bevoegdheden het aan Europa wil overdragen. In de visie van de SGP zijn te veel bevoegdheden naar Europa overgedragen.
Noodzakelijk
We moeten ons echter wel realiseren dat er ook ontwikkelingen zijn die een internationale samenwerking en afstemming noodzakelijk maken. Denk aan zaken als veiligheid, asielbeleid, terrorismebestrijding en het milieu. Misdadigers en terroristen trekken zich namelijk niets van grenzen aan. Hetzelfde geldt voor het probleem van de asielzoekers en de milieuvervuiling. Om deze problematiek het hoofd te bieden, is Europese afstemming noodzakelijk. Wat de SGP betreft, is daar echter geen Europese Unie in de huidige vorm met vergaande bevoegdheden voor nodig. Dat is ongewenst. Hierin verschilt de SGP niet van mening met de bezwaarden. De SGP trekt hieruit echter niet de conclusie dat deelname aan de Europese verkiezingen ongeoorloofd is.
Helaas moeten we constateren dat een groot deel van de geldende regelgeving in Brussel wordt vastgesteld. Onze Nederlandse overheid heeft op wettige wijze een deel van haar bevoegdheden aan Europa overgedragen. Dat betekent dat alle wet- en regelgeving die in Europa wordt gemaakt, bindend is voor ons als Nederlanders, of we dat nu leuk vinden of niet. Ook de Europese Unie is onze overheid. Dat betekent dat ook de Europese overheid Gods dienares is. De Bijbel is daar duidelijk over.
Dit gegeven moet ons ook voorzichtig maken in ons spreken over de Europese Unie. De EU is net als andere overheden een macht van God en als we die wederstaan, zullen we over onszelf een oordeel halen (Rom. 13:2). Gehoorzaamheid aan de overheid dient dus voorop te staan. Daar mag geen misverstand over bestaan.
Bijbelse plicht
Nu veel van de geldende wet- en regelgeving in Europa wordt vastgesteld, is het ook belangrijk om daar vanuit bijbels licht over mee te denken en mee te beslissen. Dat het Europees Parlement is gebouwd op het revolutionaire beginsel dat het volk regeert, is voor de SGP geen argument om daarvan geen deel uit te maken. Ook de feitelijke verhoudingen in Den Haag stoelen op dit beginsel. Het is een bijbelse plicht alle overheden (hoe zondig en verkeerd ze ook handelen), dus ook de Europese overheid, in het gebed op te dragen (1 Tim. 2:2). En als de mogelijkheden daar zijn, is de SGP van mening dat we ook onze verantwoordelijkheid niet mogen ontlopen om de Europese overheid in het Europees Parlement ertoe op te roepen Gods heilzame geboden als richtsnoer te nemen bij het maken van wet- en regelgeving. Het betaamt immers alle mensen Gods geboden te onderhouden (Pred. 12:13). Dat is de boodschap die de SGP heeft aan Europa. Op deze wijze wil de SGP samen met de ChristenUnie waken over de Nederlandse belangen die aan Europa zijn overgedragen.
Kanttekeningen
De fractie van de ChristenUnie-SGP is zich ervan bewust dat haar werk in het Europees Parlement tekortschiet en vol gebrek is. Het is echter de vraag of het verwijt terecht is dat het ongeoorloofd is om met een beroep op de mensenrechten aandacht te vragen voor de vervolging van christenen in de wereld. Wanneer je in de politiek aandacht wilt vragen voor de vervolging van christenen, zul je moeten verwijzen naar een bepaling waarin staat dat vervolging van christenen in strijd is met de wet. In dit geval zijn dat de mensenrechten. Drs. B. Belder heeft uitgesproken dat het zijn politieke overtuiging is dat dat „recht zijn grondslag uitsluitend vindt in de Tien Woorden die God, de Schepper van alle leven, aan de mensheid heeft gegeven.” Daaruit blijkt duidelijk dat wij kanttekeningen plaatsen bij deze rechten, maar er een bijbelse invulling aan geven.
Verantwoorde keus
Op DV 10 juni worden we geroepen een verantwoorde keus te maken. Stemmen? Of thuisblijven? Een laatste overweging willen we nog meegeven. Om de Nederlandse belangen in de Tweede Kamer naar behoren te kunnen behartigen, is het van belang dat er een gelijkgezinde fractie in het Europees Parlement is. De kaders voor de Nederlandse wet- en regelgeving worden immers steeds meer in Europa opgesteld. De SGP is van mening dat het uitbrengen van een stem op de ChristenUnie-SGP, die een bijbels geluid wenst te laten horen, op wil komen voor het behoud van de nationale identiteit en zelfstandigheid en zich verzet tegen verdergaande europeanisering, onmogelijk kan worden uitgelegd als acceptatie van het streven naar verdergaande Europese eenwording.
Zonder Gods zegen is er geen heil voor ons land en voor Europa te verwachten. Daarom is gebed noodzakelijk. Maar het is bid en werk! Menselijkerwijs gesproken is het werk van de eurofractie voor Nederland van niet te onderschatten belang. Het gaat om de christelijke grondslagen van ons volksbestaan. Stemmen voor de Europese verkiezingen: een verantwoorde keus!
De auteurs zijn respectievelijk algemeen voorzitter van de SGP en wetenschappelijk medewerker van de Guido de Brès-Stichting, het studiecentrum van de SGP.