Kamer behandelt lijst van dertig kantjes met gevoelige onderwerpen niet
In alle stilte hebben de vaste commissies in de Tweede Kamer de afgelopen weken een flinke klus geklaard: ze hebben op een rijtje gezet welke onderwerpen ze gedurende de huidige kabinetsformatie niet gaan behandelen.
De Tweede Kamer stelt dinsdag de dertig pagina’s tellende lijst definitief vast. Het kan zijn dat de Kamerleden niet op alle punten de voorstellen van de commissies volgen.
De Tweede Kamer verklaart wetsvoorstellen en onderwerpen die aan de orde zijn controversieel, waarvan redelijkerwijze verwacht wordt dat behandeling met een nieuw kabinet tot een andere uitkomst leidt dan nu is voorzien. Per onderwerp en thema wordt een politieke afweging gemaakt, waarbij de meerderheid nadrukkelijk rekening houdt met de wensen van de minderheid. Als er een nieuw kabinet is aangetreden, vervalt de lijst en kunnen alle onderwerpen weer aan de orde komen.
Dinsdag besloten de fractievoorzitters in de Eerste Kamer tijdens hun overleg in het zogenoemde college van senioren om geen enkel wetsvoorstel dat daar in behandeling is, controversieel te verklaren. Net als de Tweede Kamer zal de Senaat zich daar ook dinsdag als geheel over buigen.
Zoals het er nu naar uitziet zal de Eerste Kamer dus onder meer het initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Dijkstra over orgaandonatie met een verplichtend karakter verder in behandeling nemen. Zoals bekend stemde de Tweede Kamer daar al eerder mee in.
Ook zet de Senaat de behandeling door van de wet die de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie met de Oekraïne regelt. De PVV wil daar dinsdag over stemmen.
Controversiële zaken voorlopig niet behandeld
Al de brieven en wetten die te maken hebben met euthanasie en voltooid leven, stamceldonatie en levensbeëindiging bij kinderen.
De wet die regelt dat huisarten abortuspillen verstrekken.
De wet die het kweken van embryo’s voor onderzoek naar erfelijke ziekten mogelijk maakt.
De initiatiefwet die regelt dat scholen ook leerlingen en ouders moeten toelaten die de grondslag van de school niet onderschrijven.
Wet die scheiden zonder tussenkomst van rechter mogelijk maakt.
De wetten die het intrekken van de zondagswet vragen.
Het plan dat het verbod op het beledigen van het staatshoofd schrapt.
Het debat over de belastingaftrek van giften aan goede doelen.
De klimaatwet met meetbare milieudoelstellingen.
Alles wat te maken heeft met ouderenzorg, verpleeghuiszorg en verslavingzorg.
De initiatiefwet van GroenLinks die regelt dat de rechter wetten aan de Grondwet mag toetsen.
De initiatietwet van de PVV om een raadplegend referendum te houden over de toetreding van Turkije tot de EU.
Een wijziging van de Wet op de ondernemingsraden die regelt dat de or bevoegdheden krijgt bij de beloning van de bestuurder.