Binnenland

Geen toenadering over vroegpensioen

Het overleg tussen minister–president Balkenende, minister De Geus (Sociale Zaken), werkgeversvoorman Schraven en FNV–leider De Waal over vroegpensioen en verlofsparen maandagochtend geeft geen resultaat opgeleverd. „Ik heb geen nieuwe gezichtspunten gezien", zei De Waal na afloop.

ANP
18 May 2004 07:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:14

Hoewel de partijen het erover eens waren dat zij inhoudelijk niets zijn opgeschoten, benadrukten zij nog steeds in gesprek te zijn over een mogelijk akkoord. Minister De Geus ziet een „kleine kans" om er dinsdagavond tijdens het Voorjaarsoverleg uit te komen, hoewel hij geen nieuw voorstel namens het kabinet heeft gedaan. Tijdens dit traditionele overleg praat het kabinet met de vakbeweging en werkgevers onder andere over de economie. Voorafgaand daaraan zullen de meest betrokken ministers dinsdagochtend nog overleg hebben.

De Geus wordt in zijn lichte optimisme gesteund door voorzitter Schraven van werkgeversorganisatie VNO–NCW. FNV–voorman De Waal toonde zich somberder over de uitkomst van dinsdagavond. Volgens hem zitten de werkgevers bijna op een lijn met het kabinet. „Zo komen wij er niet uit", zei hij.

De hele discussie draait om de leeftijd waarop werknemers kunnen stoppen met werken. Het kabinet mikt op 63,5 jaar. Daarnaast kunnen werknemers eerder ophouden door het spaartegoed uit hun verlofregeling in te zetten. Volgens De Geus kunnen mensen dan op 61,5 jaar uittreden. FNV–voorman De Waal zegt echter dat dit te optimistisch is ingeschat, omdat het spaartegoed niet een op een kan worden ingezet voor vroegpensioen.

Een meerderheid van vakbonden en werkgevers willen een prepensioen op 62 jaar. Inclusief verlofsparen zouden mensen dan op de leeftijd van 60 jaar en 10 maanden met werken kunnen stoppen. VNO–NCW zit iets hoger dan de rest van de sociale partners, met een prepensioenleeftijd van 62,5 jaar.

„Het wordt inschikken", voorspelde De Geus. Of het kabinet echt bereid is water bij de wijn te doen, zal volgens hem dinsdag blijken.

Premier Balkenende wees voor het overleg nogmaals op de noodzaak voor een akkoord door de vergrijzing en de slechte economie. „Wij moeten deze realiteit onder ogen zien", zei hij.

De Waal noemde het gesprek op voorhand „onderdeel van het zwartepietenspel". De vakbondsleider voelde zich in het openbaar op het matje geroepen, aangezien het gesprek geheim had moeten blijven. Hij vond dat Balkenende zich tot nu toe nauwelijks met de discussie heeft bemoeid. De premier weerlegde dat door te zeggen dat hij de afgelopen weken zeer betrokken is geweest.

De FNV zal eisen dat een eventueel akkoord over prepensioen en verlofsparen „met punten en komma’s op papier wordt gezet". De vakbeweging voelt zich in de woorden van De Waal „beduveld", omdat het kabinet een eerder akkoord tussen de werkgevers en de bonden over de nieuwe WAO niet geheel heeft overgenomen. De Waal hecht er sterk aan dat mensen die veertig jaar hebben gewerkt, kunnen stoppen met werken, dus ook als zij jonger zijn dan de leeftijd waarop het kabinet vroegpensioen wil toestaan.

Voor het kabinet echter een akkoord met de sociale partners kan sluiten, moeten eerst de werkgevers en vakbeweging het onderling eens worden. Dat was maandagochtend nog niet het geval. Terwijl De Waal en Schraven op het Haagse Torentje van premier Balkenende waren, bleken onderhandelaars van de werkgeversorganisaties en vakbeweging er onderling in de Stichting van de Arbeid nog niet uit te komen.

Ligt er dinsdagavond geen akkoord, dan valt het kabinet terug op zijn oude plannen, waarin werknemers pas met hun 65e kunnen stoppen met werken. Wel kunnen mensen dan individeel sparen om eerder afscheid van hun baan te nemen. Dan komt ook een voorlopig einde aan de traditie waarin de overheid akkoorden sluit met de vakbeweging en de werkgevers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer