Kabinet bekijkt boete discriminatie internet
Het kabinet gaat zich buigen over een Duitse wet die forse boetes mogelijk maakt voor sociale netwerken met discriminerende uitlatingen. Demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) wil „heel goed bekijken” welke lessen daaruit kunnen worden getrokken voor Nederland.
Blok reageerde op vragen van Tweede Kamerleden tijdens een debat over discriminatie en racisme in Nederland. Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) riep het kabinet op te onderzoeken of zo’n boetewet naar Duits model in Nederland haalbaar en gewenst is. Hij kreeg daarbij steun van het CDA.
In Duitsland is het de bedoeling dat sociale media, zoals Facebook, en andere internetbedrijven voortaan snel actie ondernemen tegen strafbare uitingen of gedragingen, zoals discriminatie, bedreigingen, haat en nepnieuws. Zij riskeren anders boetes van miljoenen euro’s.
Beheerders van sociale netwerken worden verplicht binnen 24 uur na een klacht berichten met strafbare inhoud, laster of ophitsing te verwijderen. Het wetsvoorstel stuitte in Duitsland op felle kritiek omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding zou zijn.
VVD-minister Blok wijst erop dat de wet een „heel aantal intrigerende vragen en spanningen” met zich meebrengt: „Dit raakt echt heel wezenlijke grondrechten.” De bewindsman zei dan ook dat hij nu nog geen enkele uitspraak wil doen over de wenselijkheid van zo’n wet.