’Ouders smeren kinderen te weinig in met zonnebrand’
De kans op huidkanker bij volwassenen neemt toe naarmate iemand als kind vaker is verbrand. Maar slechts een op de drie Nederlanders weet dat. Veel ouders beschermen hun kinderen onvoldoende tegen de zon. Dat blijkt uit een onderzoek van Interview NSS in opdracht van de KWF Kankerbestrijding.
Vorig jaar is ongeveer de helft van alle kinderen minstens een keer verbrand. Een op de tien kinderen verbrandde drie keer of vaker. Vrijwel alle ouders vinden de bescherming van hun kinderen tegen de zon belangrijk. Meestal denken ze daar alleen aan bij het zwembad en op het strand. Bijna een kwart van de ouders neemt geen enkele maatregel als ze buiten spelen. Tien procent van de ouders smeert de kinderen ook niet in bij het zwemmen.
KWF deelt daarom 250.000 polsbandjes uit aan mensen die bij een drogist of apotheker een antizonnebrandmiddel voor kinderen kopen. Op het bandje staat een afbeelding van de Shadowman (de schaduwman). Dit figuurtje verkleurt door de blootstelling aan UV–straling. Met dit bandje moeten kinderen spelenderwijs leren omgaan met zon.
Een commerciële versie van dit polsbandje blijft de hele zomer op de markt. De producent van dit bandje doneert een deel van de opbrengst aan KWF Kankerbestrijding.
Elk jaar overlijden in Nederland ruim zeshonderd mensen aan huidkanker. Jaarlijks wordt in Nederland bij circa 25.000 mensen huidkanker ontdekt. Twintig jaar geleden ging het nog om circa 15.000 mensen per jaar. KWF Kankerbestrijding wijt die toename aan het zongedrag van mensen. Een kwart van de Nederlands beschermt zich niet tijdens het zonnen. Dat is meer dan vier jaar geleden: toen smeerde 15 procent zich niet in.
KWF Kankerbestrijding noemt die ontwikkeling zorgelijk. Bijna 40 procent van de Nederlanders heeft een huid die snel verbrandt. Deze mensen lopen het grootste risico op huidkanker.