Licht hogere opening op Beursplein 5
De beurs in Amsterdam is dinsdag iets hoger geopend, zonder veel richtinggevend nieuws. In de AEX-index was biotechnoloog Galapagos de sterkste stijger na de aankondiging van nieuwe studies met zijn experimentele medicijn filgotinib.
De AEX noteerde in de vroege handel een fractie in de plus op 513,62 punten. De MidKap zakte licht tot 742,54 punten. Frankfurt verloor 0,1 procent, Parijs was vrijwel vlak en Londen ging 0,5 procent vooruit.
Galapagos (plus 2,3 procent) gaat zich met de onderzoeken richten zich op het syndroom van Sjögren, de ziekte van Bechterew en zogeheten psoriatische artritis, wat een vorm van ontstekingsreuma is. De studie voor het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte, wordt door samenwerkingspartner Gilead geleid. Bij de andere twee onderzoeken zal Galapagos zelf de leiding nemen.
Ook industrieel toeleverancier Aalberts Industries was in de bovenste regionen te vinden van de AEX met een plus van 1 procent. KPN was de grootste daler in de hoofdindex met een min van 0,8 procent. Ahold Delhaize verloor 0,6 procent. Redburn gaat het aandeel volgen met een verkoopadvies.
Bij de kleinere fondsen daalde Telegraaf Media Groep (TMG) 0,5 procent. John de Mol lijkt zijn overnamestrijd rond TMG met het Belgische Mediahuis nog niet te hebben opgegeven. Talpa, het bedrijf van De Mol, heeft zijn belang in TMG opnieuw vergroot, zo bleek maandagavond. Het is voor het eerst in ruim een week dat De Mol weer aandelen TMG inslaat.
Verder werd een nieuwkomer verwelkomd op Beursplein 5. Het van oorsprong Russische telecombedrijf VEON heeft sinds dinsdag een notering op het Damrak, naast zijn bestaande plek aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het voormalige Vimpelcom wil met de Amsterdamse notering zijn Europese investeerdersbasis verbreden. De koers van het aandeel lag in het eerste uur op 3,85 euro.
De euro was met 1,0650 dollar evenveel waard als bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 49,99 dollar. Brent werd 0,5 procent goedkoper op 52,86 dollar per vat.