CU wil wel, SGP geen onderzoek EP-onkosten
Het hoofdbestuur van de SGP is sceptisch over het extra onderzoek dat de ChristenUnie wil laten verrichten naar het gebruik van de onkostenvergoedingen door de europarlementariërs Blokland, Van Dam en Belder. SGP-voorzitter Kolijn: „Wij zien geen nieuwe feiten op grond waarvan er nu opeens een onderzoek zou moeten komen.”
Toch wil Kolijn niet uitsluiten dat zijn partij met een onderzoek instemt. „Nieuw feit is natuurlijk wel dat de ChristenUnie al tot zo’n onderzoek heeft besloten. Wij vormen met hen in het Europees Parlement één fractie, dus moeten we ook in deze kwestie zoeken naar een gezamenlijke lijn. Ik ben momenteel in afwachting van de onderzoeksopdracht die de ChristenUnie aan de desbetreffende commissie meegeeft. Afhankelijk daarvan zal de SGP beslissen welke actie zij eventueel nog onderneemt”, aldus Kolijn maandagmorgen.
ChristenUnie-leider Rouvoet opperde zaterdag als eerste het idee van een „onafhankelijke commissie van wijzen” die moet onderzoeken hoe de drie europarlementariërs omgaan met hun onkostenvergoeding. CU-voorzitter Van Daalen sloot zich daar later bij aan. Hij sprak over een onafhankelijk bureau dat het financiële gedrag van de drie EP-leden moet onderzoeken om de vorige week in de media ontstane „twijfelpunten uit de wereld te helpen.”
De ChristenUnie-top overlegde maandag over de samenstelling en de onderzoeksopdracht van de commissie. Bij het ter perse gaan van deze krant was over de uitslag daarvan nog niets bekend.
Ondertussen laat europarlementariër Belder (SGP) weten dat hij van zijn jaarlijkse vaste onkostenvergoeding van 43.440 euro alles verantwoordt. „Ik heb in de loop der jaren schoenendozen vol bonnetjes verzameld. Mijn onkostenvergoeding gaat in haar geheel op aan met het Europese Parlement verbonden onkosten en ik leg daarvan tot op de laatste eurocent verantwoording af.”
Belder stoort zich aan de beeldvorming van de afgelopen week in de pers „alsof wij europarlementariërs onze gang maar kunnen gaan. Maar er is een richtlijn van het EP die aangeeft aan welke zaken wij onze onkostenvergoeding mogen besteden. Daar hebben we de gedragscode die de Nederlandse afgevaardigden hebben ondertekend niet eens voor nodig.”
De uitlatingen van Belder verschillen aanzienlijk van die van zijn fractievoorzitter Blokland vorige week. Blokland gaf toe dat hij van zijn algemene onkostenvergoeding 480 euro per maand principieel niet verantwoordt. Hij laat dat na als protest tegen het in 1997 genomen besluit van de Tweede Kamer om het ’salaris’ van kamerleden met 15 procent te verhogen en dat van europarlementariërs niet op te schroeven.
Ook Kolijn is niet blij met de beeldvorming in de pers over ’zijn’ europarlementariërs. Tegelijk geeft hij toe dat Blokland donderdagmorgen voor Radio 1 „ongelukkig met de zaken omging”, maar dat doet niets af van het feit dat „de SGP nog steeds alle vertrouwen heeft in Belder en geen aanleiding ziet tot extra onderzoek.”