Bereid de tuin voor op de zon

Het gazon ziet er uit als de schedel van een kalende man. De takken van de roos steken als dode aanmaakhoutjes uit de stam. Hoe pep je je flora op om lente en zomer door te komen?

24 March 2017 09:51Gewijzigd op 16 November 2020 10:07

Hoewel veel delen van de tuin nog wat doods tonen, is de belofte van nieuw leven al volop aanwezig. Zelfs al zou je niets doen, dan nog komen de meeste bomen, struiken, bloemen, planten en gewassen uit zichzelf in bloei. Dat neemt niet weg dat hun ‘baasje’ ze daarbij wel een handje kan helpen. Denk aan klussen als snoeien en bemesten. Enkele tuintips voor florafielen.

Snoeien

Welke planten je wanneer moet snoeien vind je in een, al dan niet digitale, snoeikalender. Zo kun je op www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/snoeikalender per maand zien welke veelvoorkomende flora je dan moet knippen. Soms is het handiger om op plant te zoeken, gebruik dan een tuinencyclopedie als www.plantenencyclopedie.nl of www.groeninfo.com.

Voor zomer- en najaarsbloeiers als roos, lavendel, hortensia en annabel zijn maart en april dé lentesnoeimaanden. Dode en beschadigde rozentakken mogen in die periode van de plant worden geknipt. De nieuwe, grote loten kun je tot 15 à 25 cm van de grond snoeien, kleinere tot zo’n 8 centimeter. Bij hortensia’s mag je nog ruiger te werk gaan: takken ouder dan drie jaar en verzwakte takken kunnen tot op de bodem worden teruggesnoeid. Let wel op dat je niet alle takken wegsnoeit, want de meeste hortensiasoorten bloeien op oud hout.

Voorjaarsbloeiers, zoals forsythia, sering en brem, snoei je na de bloei. Knip bij deze heesters elk jaar wat oude takken laag bij de grond weg. Zo blijft de struik goed bloeien.

Bemesten

Elk gewas vindt het prettig om bij de start van het groeiseizoen een oppepper te krijgen. Check wel goed welke plant, welke soort mest nodig heeft.Poep is er in alle geuren en kleuren en smaken: natuurlijk en niet-natuurlijk, met veel of weinig stikstof, fosfor en kalium, met of zonder kalk en ga zo maar door.

Ook het gazon, dat er na de winter vaak troosteloos bij ligt, snakt naar een opkikker. Dat kan onder meer door te maaien. Kijk of de messen van de maaier nog scherp zijn en laat ze slijpen, indien nodig.

Verticuteren is ook nuttig. Doe dat alleen als het gazon veel mos of onkruid bevat of als het er dun en droog uitziet. Verwijder de niet-grasspieten met een verticuteerhark, mits het gras droog is. Helaas gaat het gazon er niet veel mooier uitzien van maaien en verticuteren. Om de ‘coupe’ van het grasveld weer weelderig en groen te krijgen, is vooral bemesten een aanrader. Gebruik mestkorrels, organische mest, compost, stalmest of een totaalpakket van mest, kalk en voedingsstoffen. Strooi het voor een fikse regenbui, zodat de opkikker goed de bodem in trekt.

De tuinmeubels

Bij aankoop zien alle meubelsets er schoon en glanzend uit, maar pas na een winter buiten blijkt dat ze het natte seizoen niet allemaal even stralend doorstaan.

Materialen als rotan, riet en hout staan bekend als duurzaam, maar ze eisen wel regelmatig onderhoud: minstens eens per jaar. Is aan die voorwaarde voldaan, dan gaan ze veel langer mee dan bijvoorbeeld een stalen set.

Onderhoud en reiniging van buitentafels, -stoelen en banken verschilt van materiaalsoort tot materiaalsoort. Er zijn speciale reinigingsmiddelen, protectors en borstels op de markt, maar de beste levensduurverlengmethode is: binnen zetten en/ of afdekken.

Wie geen zin in onderhoud heeft, kan een set van wicker kopen. Dat overleeft elke winter zonder te ‘veralgen’ of te verroesten.

Het terras

Wanneer de tuin voldoende gepamperd is, wil je er natuurlijk wel van genieten. Maar hoe lukt dat, als je lievelingstuinstoel met zijn ranke poten in de vieze algen staat?

Algen en mossen groeien vooral op vochtige, schaduwrijke plekken. Die vergroening is bijna niet te voorkomen. Hoewel… Het scheelt als planken of stenen een gladde, vlakke bovenkant hebben en er een goede afwatering is.

Gelukkig is de groene aanslag-achteraf- wel vrij simpel te verhelpen. Veel tuinbezitters gebruiken daarvoor een hogedrukspuit. De meer intelligente zetten er een speciaal hulpstuk op, anders duurt de nareiniging langer dan de hoofdklus.

Wat ook prima werkt is het gebruik van een harde borstel/ bezem in combinatie met een sopje van bruine zeep en water. Even op de knieën, maar dan heb je ook wat!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer