Opinie

Geen enkel excuus om seksuele opvoeding uit te stellen

Het is de Week van de Lentekriebels. Het kenniscentrum seksualiteit Rutgers organiseert voor de tiende maal een projectweek, samen met GGD’en en honderden scholen. Aan de vooravond ervan publiceerde Rutgers een onderzoek waaruit blijkt dat veel kinderen in de bovenbouw van de basisschool al seksueel getinte beelden op internet tegenkomen. Twee derde van de kinderen van 9 tot 12 ziet weleens blootfoto’s of -video’s en bij een derde van de kinderen gaat het dan om seksuele beelden. Ook een kwart van de kinderen in groep 6 komt in aanraking met expliciete seksuele foto’s of video’s.

Hoofdredactioneel commentaar
21 March 2017 18:01Gewijzigd op 16 November 2020 10:06
beeld ANP
beeld ANP

Deze cijfers passen in de lijn van eerdere onderzoeken. Er is geen vergelijkbaar onderzoek gedaan in christelijke gezinnen, maar waarschijnlijk zijn de percentages daar niet veel lager.

Rutgers grijpt de cijfers aan om aandacht te vragen voor seksuele opvoeding op scholen. Toch is dat in de eerste plaats een taak van ouders. Ook daar blijkt nog wat aan de schorten. Een derde van de ouders heeft niet aan de kinderen verteld dat ze seksuele beelden kunnen tegenkomen op internet en wat ze in dat geval moeten doen. De reden daarvoor is niet onderzocht. Sommige ouders zullen hierbij een drempel ervaren, maar veel ouders beseffen niet met welk gemak hun kind met deze seksuele beelden in aanraking kan komen.

In de meeste gevallen gebeurt dat zonder dat de kinderen er gericht naar zoeken. Ze troffen de beelden aan tussen de zoekresultaten op YouTube, of ze verschenen plotseling, of de kinderen kregen wat te zien van een vriendje. In het rapport geeft Rutgers aan dat een internetfilter helpt om deze seksueel getinte beelden te weren. Een verstandig advies, vooral omdat blijkt dat de kinderen deze beelden hoofdzakelijk tegenkomen via computer of tablet. Toch mag dat niet leiden tot gemakzucht bij de ouders, want filters zijn niet waterdicht. Dat is meteen een goede aanleiding voor het gesprek met kinderen, zowel over het verantwoord omgaan met media als over het geschenk van seksualiteit.

Dat laatste is van belang om kinderen al jong mee te geven hoe de Bijbel spreekt over seksualiteit. Die past binnen een duurzame en diepgaande relatie van trouw en liefde en komt tot bloei binnen de veilige band van het huwelijk. Deze boodschap staat haaks op wat de meeste internetbeelden uitstralen.

Het Rutgersonderzoek laat zien dat er ook vanuit het kind een barrière is: ruim de helft vindt het vervelend om met hun ouders te praten over wat ze gezien hebben. Rutgers roept scholen op ouderavonden te beleggen en ouders te ondersteunen bij de seksuele opvoeding. De laatste jaren hebben veel christelijke en reformatorische basisscholen die draad opgepakt en er is ook een goede methode beschikbaar.

De cijfers wijzen uit hoe belangrijk het is om al vroeg met seksuele opvoeding te beginnen. Bovendien blijkt dat kinderen het lastiger vinden om er open met hun ouders over te spreken naarmate ze ouder worden. Omdat seksuele opvoeding niet op zichzelf hoort te staan maar onderdeel mag zijn van een breder geheel van morele opvoeding, hoeft die jonge leeftijd geen bezwaar te zijn.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer