Economie

Talpa vindt zich zeker niet kansloos in strijd rond TMG

Talpa is nog altijd strijdvaardig rond de overname van Telegraaf Media Groep (TMG), zo bleek donderdag tijdens een zitting van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Kansloos? Zeker niet, zegt het mediabedrijf.

Redactie economie
17 March 2017 08:35Gewijzigd op 16 November 2020 10:03
Geert-Jan van der Snoek (CEO) en Leo Epskamp (CFO) van TMG tijdens de behandeling van de Ondernemingskamer die het verzoek van Talpa om een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Telegraaf Media Groep behandelt. ANP, Remko de Waal
Geert-Jan van der Snoek (CEO) en Leo Epskamp (CFO) van TMG tijdens de behandeling van de Ondernemingskamer die het verzoek van Talpa om een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Telegraaf Media Groep behandelt. ANP, Remko de Waal

De reden voor dit optimisme is dat TMG-grootaandeelhouder familie Van Puijenbroek door afspraken is verplicht zijn stukken aan te bieden bij een hoger en kansrijk bod, zo stelde de advocaat van het bedrijf van John de Mol.

Talpa strijdt met het Belgische krantenbedrijf Mediahuis en de investeringsmaatschappij van Van Puijenbroek, VP Exploitatie (VPE), om TMG. Dat bedrijf heeft zich achter het bod van die twee geschaard, ook omdat zij onder geen beding van plan zouden zijn hun gezamenlijke belang van 60 procent aan Talpa te verkopen.

Daarmee gaat VPE volgens Talpa tegen afspraken in waarin is vastgelegd dat de grootaandeelhouder zijn stukken aanbiedt bij een aantrekkelijker bod met zekerheid van slagen. Als VPE zich aan die afspraak zou houden, zou Mediahuis volgen, aldus de advocaat van Talpa. Daarmee zou het bod slagen.

De commissarissen van TMG schoven begin deze maand twee bestuurders van het bedrijf opzij, om steun te kunnen verlenen aan Mediahuis en VPE. De twee geschorste bestuursleden spraken in de bomvolle rechtszaal via hun advocaat van een „machtsgreep”, die „chaos heeft gecreëerd.” Zij wezen met een beschuldigende vinger naar TMG-commissaris Guus van Puijenbroek, die formeel geen rol speelt bij de overname maar informeel commissarissen onder druk zou hebben gezet.

De bestuurders eisen net als Talpa dat er een onafhankelijk commissaris wordt benoemd bij TMG. Verder vinden ze dat hun schorsing per direct moet worden opgeheven.

De commissarissen van TMG verwerpen de claim over de plicht van VPE om zijn aandelen aan te bieden bij een hoger bod. Volgens hen zijn daar geen harde afspraken over gemaakt en staat het een aandeelhouder vrij zelf te beslissen wat hij doet met zijn belang.

Volgens TMG is Talpa eerlijk behandeld, omdat alle partijen van dezelfde informatie zijn voorzien. Mediahuis kreeg de voorkeur omdat het heeft bewezen krantenbedrijven weer gezond te kunnen maken. De vrees bestond dat Mediahuis garanties over het bod zou intrekken als er voor 8 maart geen steun vanuit TMG zou worden uitgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer