Zwitserland stemt in met renteheffing
Zwitserland gaat belasting heffen over de rente op spaartegoeden. Het bankgeheim blijft er bestaan.
De Europese Unie en de regering in Bern zijn het daarover eens geworden. De besprekingen over deze kwestie hebben jaren geduurd. Alle EU-partners stemmen nu in met een compromis dat erin voorziet dat het Alpenland kan toetreden tot de zone met een vrij verkeer van personen, zonder dat op termijn zijn gekoesterde bankgeheim hoeft te verdwijnen.
Het akkoord betekent dat de fiscus in Zwitserland en in andere belastingparadijzen als Andorra en Liechtenstein vanaf 1 januari 2005 van de op deposito’s van buitenlanders uitgekeerde rente 35 procent opeist. De opbrengst wordt afgedragen aan het land waar het spaargeld vandaan komt. Binnen de Unie zullen de lidstaten, behalve België, Luxemburg en Oostenrijk, voortaan onderling gegevens uitwisselen over bankrekeningen van niet-ingezetenen, zo luiden verder de afspraken.
De tekst van de regeling met Zwitserland lag al lange tijd gereed. De betrokken natie mag zich, in ruil voor de medewerking aan de bestrijding van fraude, voegen bij het zogeheten Schengen-gebied, waarbinnen vakantiegangers en overige reizigers de grenzen kunnen passeren zonder dat zij hun paspoort moeten tonen.
Op den duur wil de EU aan de bepalingen op dat terrein ook de vrije verstrekking van financiële informatie verbinden. Dat zou ertoe leiden dat Zwitserland inzage dient te verstrekken in wie er, veelal zwarte, tegoeden aanhouden bij zijn banken. Daartegen rees verzet. De Unie belooft nu dat Zwitserland op dit punt een uitzonderingspositie mag innemen. Luxemburg heeft deze week de garantie bedongen dat zijn bankgeheim eveneens intact blijft.