Burgernet Nieuwegein vertraagd van start
In Nieuwegein ging vrijdag met een vertraging van ruim een halfjaar het Burgernet van start. Het netwerk van inwoners die de politie gaan helpen bij het opsporen van verdachte of vermiste personen, is een proefproject van een jaar.
Volgens de politieregio Utrecht betreft het een landelijke primeur.
De deelnemers aan Burgernet zijn vrijwilligers, die zo veel mogelijk verspreid over de gemeente wonen. De bedoeling is dat ze op verzoek van de politie in urgente gevallen uitkijken naar gezochte personen, waarvan een duidelijk signalement beschikbaar is.
Daarbij valt volgens een woordvoerster van de politie naast vermiste personen te denken aan inbrekers, doorrijders na een aanrijding en plegers van geweld of zedendelicten.
Om het burgernet te activeren verspreidt de politie onder de deelnemers telefonisch een op de band ingesproken tekst met relevante informatie, zoals een signalement of de kenmerken van een voertuig.
Aan de hand van de reacties, die binnenkomen bij de meldkamer van de politie, krijgen agenten op straat instructies. De leden van het Burgernet krijgen achteraf bericht over het resultaat van een oproep.
Doel van het project is burgers de mogelijkheid te geven om zelf een concrete bijdrage te leveren aan de veiligheid van de eigen leefomgeving, aldus de politie. Bovendien moet het Burgernet leiden tot meer aanhoudingen. Bij welslagen van het proefproject wordt bekeken of het systeem landelijk navolging krijgt.
In principe kan iedere inwoner van Nieuwegein meedoen, als die maar ouder is dan achttien jaar en beschikt over een vaste telefoon. De politie streeft naar 400 deelnemers. Alle inwoners van Nieuwegein ontvangen vrijdag of zaterdag een oproep in de brievenbus om mee te doen. Overigens was de vertraging die het project opliep te wijten aan de techniek, aldus de politie.