Economie

Zalm oneens met verdeling meevaller

Minister Zalm van Financiën is ontstemd over de verdeling van een meevaller van bijna 5,5 miljard euro op de Europese begroting van vorig jaar. Eurocommissaris Schreyer (Begroting) wil dat bedrag teruggeven aan alle lidstaten, inclusief de nieuwe leden die sinds 1 mei zijn toegetreden tot de Europese Unie.

ANP
13 May 2004 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

„Heel merkwaardig”, reageerde woensdag een woordvoerder van Zalm. Hij wijst erop dat de nieuwe lidstaten nu profiteren van een overschot op een begroting waaraan ze helemaal geen bijdrage geleverd hebben. Het onderwerp zal dan ook bij de eerstvolgende bijeenkomst van EU-ministers van Financiën terugkomen.

Europees commissaris Schreyer vindt het echter „gerechtvaardigd” ook de nieuwe EU-leden bescheiden te laten meedelen. „Zij moeten de komende jaren ook meer bijdragen aan de steunfondsen voor achtergebleven regio’s. Bovendien zijn we sinds 1 mei een unie van 25 landen en de afspraak is dat we meevallers onder alle leden verdelen in de vorm van een korting op de bijdrage voor het daarop volgende jaar”, aldus de Duitse eurocommissaris woensdag in een toelichting.

Nederland kan door het overschot op de begroting volgens Brussel rekenen op een meevaller van 254 miljoen euro. Zalm kan dat bedrag dit jaar korten op de afdracht aan de Europese Unie. Als het geld niet ook onder de nieuwe lidstaten zou zijn verdeeld, was de meevaller hoger uitgevallen.

Zalm verwacht dat de korting op de EU-bijdrage iets lager zal uitvallen, omdat er enkele tegenvallers op de Europese begroting in het verschiet liggen. Uiteindelijk zal de meevaller voor Nederland ongeveer 200 miljoen euro zijn, verwacht het ministerie van Financiën in Den Haag. Overigens werd daar al op gerekend. De meevaller is verwerkt in het bezuinigingspakket dat het kabinet vorige maand vaststelde.

De lagere afdracht aan de Europese Unie is volgens Schreyer ook gebaseerd op nieuwe ramingen van de economische groei. De nieuwe lidstaten profiteren gezamenlijk voor 2,9 procent mee van de meevaller. Polen mag voor dit jaar rekenen op een daling van de Europese contributie van 67 miljoen euro.

Duitsland krijgt als grootste financier van de EU bijna 1,2 miljard euro terug. Verder mag Groot-Brittannië rekenen op een meevaller van 927 miljoen euro. Nederland krijgt procentueel 4,6 procent van het overschot van vorig jaar toebedeeld.

Volgens Schreyer is de meevaller van 5,47 miljard euro het gevolg van besparingen op de uitgaven voor nieuwe beleidsontwikkeling en lagere landbouwuitgaven. Verder zijn ook de inkomsten voor de unie vorig jaar veel hoger uitgepakt door een stijging van douanerechten en accijnzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer