RWI voor handhaving gesubsidieerde arbeid
Het nieuwe adviesorgaan van het ministerie van Sociale Zaken, de Raad van Werk en Inkomen (RWI), vindt dat gesubsidieerde arbeid moet blijven bestaan.
„Maar we willen geen Melketiers of I/D’ers meer. We moeten af van die termen en de mensen moeten we uit dat aparte circuit halen”, verklaarde RWI-voorzitter J. van Zijl vrijdag. Om de stadswachten, tramcontroleurs en klassenassistenten zo veel mogelijk uit het aparte circuit te halen, mogen zij niet meer worden weggestopt in een aparte CAO, vindt het adviesorgaan. De klassenassistente op de basisschool moet voortaan bijvoorbeeld onder de Onderwijs-CAO vallen.
„Het gaat om reguliere banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, die alleen door de overheid zijn gereserveerd voor langdurig werklozen”, lichtte Van Zijl toe. Dergelijke banen moeten bovendien onderdeel uitmaken van het normale personeelsbeleid, waardoor meer mogelijkheden ontstaan om door te groeien. Ook moet meer nadruk worden gelegd op scholingstrajecten die zij moeten doorlopen terwijl zij werkervaring opdoen.
Het aantal van de huidige 60.000 Melkertbanen, genoemd naar oud-minister Melkert van SZW, en Instroom/Doorstroom-banen (I/D-banen) wordt gehandhaafd als ”gereserveerde banen”. Het budget blijft 2,3 tot 3,2 miljard euro. Maar de gesubsidieerde banen zijn in de plannen van de RWI alleen nog maar weggelegd voor mensen die langer dan twee jaar geen betaald werk hebben gehad. Op dit moment is dat nog één jaar.
Mensen die langer dan een halfjaar werkloos zijn, moeten volgens de RWI -waarin werkgevers, werknemers en de gemeenten zitten- in een normale werkomgeving terechtkomen. Werkgevers die hen in dienst nemen, krijgen daarvoor anderhalf jaar circa 11.250 euro loonsubsidie. Nu geldt die regeling pas als iemand meer dan een jaar thuis heeft gezeten en krijgen werkgevers ongeveer hetzelfde bedrag over vier jaar uitgesmeerd.
Daarnaast wordt de sociale werkvoorziening uitgebreid. Deze plek waar in een beschermde omgeving wordt gewerkt, is straks niet meer alleen voor gehandicapten toegankelijk, maar ook voor mensen die langer dan drie jaar werkloos zijn geweest of ouder dan vijftig jaar zijn.