Kerk & religie

Bisschoppen: Stem met respect voor leven

De Nederlandse bisschoppen roepen iedereen op om op 15 maart te gaan stemmen. De keuze van een partij moet onder andere gericht zijn op „respect voor het leven.”

Redactie kerk
1 March 2017 11:12Gewijzigd op 16 November 2020 09:54
De Nederlandse bisschoppen tijdens een bezoek aan Rome in 2013. beeld ANP, Ramon Mangold
De Nederlandse bisschoppen tijdens een bezoek aan Rome in 2013. beeld ANP, Ramon Mangold

Dat schrijven de rooms-katholieke kerkleiders in een gisteren gepubliceerde brief. Stemmen is volgens hen een plicht om bij te dragen aan het „algemeen welzijn.” In de brief geven ze met het oog daarop „enkele gedachten” mee.

De bisschoppen werken hun overwegingen uit aan de hand van belangrijke onderwerpen uit het rooms-katholieke sociaal denken. Als eerste noemen ze daarbij respect voor het leven. „Iedere mens is geschapen naar Gods beeld en gelijkenis.” Dat betekent dat het menselijk leven „een onaantastbare waardigheid heeft en bescherming verdient vanaf het moment van de conceptie tot aan het moment van de natuurlijke dood.”

Het huwelijk van man en vrouw en het gezin horen ook bij Gods „scheppingsordening”, aldus de brief, en hebben dezelfde beschermwaardigheid. „De idee dat geslachtelijke identiteit niet essentieel geworteld is in onze biologische seksualiteit en daarom naar eigen keuze veranderd kan worden, is onverenigbaar met de christelijke visie op het menselijk leven.” Datzelfde geldt voor levensbeëindiging op basis van een ”voltooid leven”.

Ook „solidariteit met de lijdenden van deze wereld” is voor de bisschoppen een belangrijk criterium bij de stemkeuze . „Aan de compassie met de armen van deze wereld is niet alleen voldaan door vluchtelingen op te nemen.” Partijen moeten ook pal staan voor „de godsdienstvrijheid, armoedebestrijding, toegang tot goed onderwijs, kwaliteit van de zorg, correcte omgang met dieren, veiligheid, duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking.”

Politici moeten niet appelleren aan angst of eigenbelang, aldus de bisschoppen. In plaats van verschillen te benadrukken, moeten we zoeken naar verbondenheid en eenheid. „Laten we er voor waken te vervallen in boosheid, intolerantie, onverschilligheid en polarisatie.”

De brief besluit met „een wijs advies” van paus Franciscus: „Bestudeer de voorstellen goed, bid en kies volgens je geweten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer