Burgerlijk huwelijk ook in de kerk
NIEUWERKERK a/d IJSSEL - De gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel biedt voortaan de mogelijkheid voor bruidsparen om in de gehele gemeente te trouwen. Daardoor kan het burgerlijk ook in bij voorbeeld de kerk voltrokken worden.
De IJsselgemeente wil door het aanbieden van alternatieve huwelijkslocaties aantrekkelijker worden voor trouwlustigen. Momenteel kan alleen in het raadhuis een huwelijk worden voltrokken. Jaarlijks worden circa zestig huwelijken in Nieuwerkerk voltrokken terwijl het aantal aangiften van huwelijken tweemaal zo hoog ligt.
De gemeente zal elke aanvraag voor een alternatieve locatie vooraf toetsen en beoordelen of deze geschikt en acceptabel is voor de ambtenaar van burgerlijke stand. Hiervoor zijn een aantal criteria ontwikkeld. De kosten van een alternatieve locatie bedragen ten minste 100 euro meer dan op het reguliere raadhuis.
De raad wilde wel uitsluiten dat het burgerlijk huwelijk en de kerkelijke inzegening als één ceremonie wordt gevierd. Daartoe werd een amendement van onder meer de VVD aangenomen. Die fractie zei dat anders de scheiding tussen kerk en staat al te zeer in gevaar kwam. Burgemeester A. F. Bonthuis zei daarop dat er geen strikte scheiding van kerk en staat is. „Dit loopt wel eens in elkaar over. Er zijn raakvlakken”, aldus de burgervader.
Wel nam Bonthuis het voorstel van CU/SGP-raadslid A. Slobbe over dat de eigenaar van de trouwlocatie toestemming moet geven, zoals een kerkbestuur. Na een jaar zal geëvalueerd worden hoe de maatregel uitpakt.