’Surinaamse vrouwen danken succes aan creativiteit’
Surinaamse vrouwen zijn succesvoller dan Turkse of Marokkanse vrouwen omdat zij creatiever, flexibeler en onafhankelijker zijn. De geschiedenis dwong Surinaamse vrouwen in een onafhankelijke en zelfstandige rol, omdat de mannen werkten als goudzoeker en vaak weken van huis bleven.
Dat is een van de conclusies die dr. Lucy Kortram dinsdag trok tijdens de forumdiscussie ’De sleutel tot succes: succesvolle Surinaamse vrouwen’ in Driebergen.
De „matrifocale structuur" in Suriname, waarbij Surinaamse vrouwen in het gezin meer invloed en verantwoordelijkheid hebben dan mannen, versterkt de onafhankelijkheid. Hierdoor is de uitgangspositie van Surinaamse vrouwen beter om in Nederland succesvol te zijn, aldus Kortram, oud–Tweede–Kamerlid voor de PvdA.
In februari kwam het Sociaal en Cultureel Planbureau met het rapport ’Emancipatie in Estafette’. Van de vier grootste etnische minderheidsgroepen in Nederland is de emancipatie van de Surinaamse vrouw het verst. Van de Surinaamse vrouwen werkt 56 procent, tegen een kwart van de Turkse en Marokkaanse vrouwen in Nederland.
Naast de matrifocale structuur spelen opvoeding en socialisatie een belangrijke rol in het succesverhaal van de Surinaamse vrouw, aldus Kortram. „Surinaamse vrouwen zijn doordrongen van de vanzelfsprekendheid niet van iemand afhankelijk te zijn. Er zijn overal vrouwelijke koplopers aan wie jonge vrouwen zich willen spiegelen. Nederland is als een faciliterend bedrijf om dan het beste uit jezelf te halen."
Kortram waarschuwt wel dat het „succesverhaal van een groep, niet het succes van een individu is". Zij signaleert dat vooral alleenstaande Surinaamse vrouwen het moeilijk hebben.