Christelijk verkiezingsdebat: Geen illusies over wat de Pechtolds en Klavers van deze wereld willen
Elkaar echt in de haren vliegen, doen CDA, ChristenUnie en SGP niet op het ”Grote christelijke verkiezingsdebat” in Kampen, georganiseerd door de plaatselijke jongerenafdelingen van de drie partijen. Maar natuurlijk prikkelen ze elkaar wel. „Die benadering vind ik vuurgevaarlijk.”
Het grootste deel van de avond blijft het bij nuanceverschillen. Bijvoorbeeld als Segers (CU) de stelling poneert dat het openbaar onderwijs moet worden afgeschaft en dat alle onderwijs bijzonder moet worden. Omtzigt (CDA) en Dijkgraaf (SGP) kunnen dat pleidooi goed volgen, maar hebben wel hun vragen. Omtzigt: „Als 100 procent van de scholen bijzonder is, krijgen straks alle scholen te maken met een acceptatieplicht. Het is de vraag wat je daarmee opschiet.” Segers: „Ik maak mij geen illusies over wat de Pechtolds en de Klavers van deze wereld het liefst willen, maar omdat bijzondere scholen nu zo vaak in het verdachtenbankje staan, wil ik terugduwen. Ik denk dat het goed zou zijn als álle scholen zo’n grote betrokkenheid van ouders zouden kennen als op dit moment voor het bijzonder onderwijs geldt.”
Bij kleine nuanceverschillen blijft het ook als Dijkgraaf de stelling mag verdedigen dat „een boerenbedrijf dat in het rood staat, niet groen kan zijn.”
Pittiger wordt het debat als de stelling ”De zorgen van veel Nederlanders over de islam zijn terecht” op tafel komt. Dijkgraaf verdedigt dan de SGP-opvatting dat de overheid grenzen zou moeten stellen aan de bouw van opvallende minaretten en aan gebedsoproepen vanaf moskeeën. „We leven hier nu eenmaal in Nederland en niet in Mekka.” Volgens hem strijden dergelijke beperkingen niet met de vrijheid van godsdienst. „Als moskeeën een klok willen ophangen en die één keer per week willen luiden, zal ik ze niets in de weg leggen.”
Segers ziet bij zo’n benadering echter gevaren. „Met veel praktische maatregelen uit het islam-manifest van de SGP ben ik het eigenlijk wel eens. Maar ik heb er moeite mee als in dat manifest min of meer betoogd wordt dat de overheid ervoor moet zorgen dat de islam in Nederland minder hard groeit. Dat vind ik vuurgevaarlijk. Ik heb zelf in een land gewoond, Egypte, waar de overheid vond dat er minder christenen moesten komen. Juist daarom ben ik de vrijheid in Nederland zo gaan waarderen. De vrijheid die je zelf hebt, móét je ook aan anderen gunnen.”
Dijkgraaf is niet overtuigd. „Waarom mag je niks doen om te zorgen dat er minder moslims naar Nederland komen? Dat mag wel. De EU doet het ook, bijvoorbeeld door meer te gaan inzetten op opvang van vluchtelingen in de eigen regio. Dat is voor die mensen beter en dat is voor ons beter.”
Maar hoe zit het dan met die gebedsoproepen? De ChristenUnie blijkt daarin dicht bij de SGP te zitten. Segers: „Jouw geloofsbelijdenis vele malen per dag met groot volume boven een wijk declameren, is inderdaad van een andere orde dan één keer per week de klok luiden. Dat eerste betekent een veel grotere inbreuk op de publieke ruimte. Daarom: vijf keer per dag harde gebedsoproepen? No way! Maar alleen op vrijdag een wat zachte oproep? Daar moet je, in Nederland-polderland, op het lokale vlak uit kunnen komen.” Dijkgraaf: „Nou goed, als het héél zacht gebeurt, zodat niemand het hoort, dán ben ik er ook voor.”