Netanyahu stapt hoopvol op vliegtuig richting Trump
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is maandag naar Washington vertrokken voor wat hij noemde „een zeer belangrijke ontmoeting met president Trump.”
„De band tussen Israël en Amerika is altijd extreem sterk geweest”, zei Netanyahu toen hij in het vliegtuig stapte. „Deze gaat nog sterker worden. President Trump en ik zullen elkaar onder vier ogen spreken over de gevaren in de regio, maar ook over de kansen. We praten over beide, en over het versterken van de relaties tussen Israël en de Verenigde Staten op velerlei gebied.”
Een belangrijk doel van Netanyahu is afspraken te maken met de Amerikaanse president over woningbouw in nederzettingen. Telkens als Israël de bouw van nieuwe huizen in de nederzettingen aankondigt, steekt er een storm van internationaal protest op. Netanyahu hoopt van Trump permissie te krijgen voor woningen in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en mogelijk ook daarbuiten.
Tweestatenoplossing
De Israëlische premier weigert echter toe te geven aan de druk vanuit de rechterflank van zijn coalitie om de tweestatenoplossing vaarwel te zeggen. Die probeerde de premier voor zijn vertrek nog die kant op te sturen. „Netanyahu, maak Trump in onze naam duidelijk dat er geen Palestijnse staat komt in het hart van ons land”, twitterde onderwijsminister Naftali Bennett van de nationalistische Habayit Hayehudi zondag.
Netanyahu vindt echter dat Israël met wijsheid dient te handelen. Het is inmiddels namelijk duidelijk dat Trump toch graag een tweestatenoplossing ziet. De Israëlische premier zal dan ook officieel achter de tweestatenoplossing blijven staan. In 2009 zei Netanyahu tijdens een speech op de Bar Ilanuniversiteit dat hij de tweestatenoplossing accepteert als oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Officieel, want in de praktijk zet Netanyahu geen stappen op weg naar die oplossing. Integendeel, door de uitbreiding van de nederzettingen is de verwezenlijking ervan moeilijker geworden. Hij heeft ook herhaaldelijk gesteld dat niet de nederzettingen, maar de Palestijnen het grootste obstakel zijn. Die weigeren namelijk Israël te erkennen als Joodse staat.
Kernwapens
Beide leiders zullen naar verwachting ook van gedachten wisselen over regionale problemen. Het Syrische conflict en de deal tussen Iran en de P5+1 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland) zullen ter sprake komen. Volgens Netanyahu biedt de deal Iran de kans op termijn kernwapens te maken. Al heeft Trump de overeenkomst bekritiseerd, het is onzeker of hij zal toegeven aan de wens van Netanyahu de deal te veranderen of op te geven.
Voor vandaag staat er een ontmoeting op het programma met de minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson. Ook zal Netanyahu leiders van het Congres en vicepresident Mike Pence ontmoeten.