Bonden bezorgd om ontslagen Laurus
De vakorganisaties maken zich grote zorgen om de ontslagen die supermarktconcern Laurus maandag aankondigde. CNV Dienstenbond is bang dat de prijzenslag nog meer gevolgen gaat krijgen in de sector. De RMU vindt de tol die de medewerkers betalen voor de supermarktoorlog erg hoog.
De ontslagen bij Laurus maken volgens de CNV Dienstenbond duidelijk welke „gevaarlijke ontwikkeling” de prijzenslag in de supermarktbranche in gang heeft gezet. „Laurus maakt nu bekend 1290 banen te schrappen, maar in andere supermarkten is net zo goed sprake van een kaalslag onder het personeel”, aldus CNV-bestuurder R. Leloux maandag.
Volgens de vakbondsbestuurder zorgt een samenloop van omstandigheden ervoor dat Laurus harder moet ingrijpen. „Andere supermarkten weten het nog op te lossen met natuurlijk verloop”, stelde hij. „Laurus wist vorig jaar maar net uit de rode cijfers te blijven, kampte nog met de ombouwoperatie van de Konmar-winkels en vervolgens kwam daar de prijzenslag overheen.”
Leloux zegt daarom de ingreep wel te begrijpen, maar vreest dat de directie de verkeerde keuze maakt door vooral „het ervaren en dus duurdere” personeel te ontslaan. „Daarmee verdwijnen de drijvende krachten in je zaak en ik ben bang dat nog meer klanten weglopen als de service minder wordt. We willen niet allemaal naar de Lidl en Aldi.”
Het steekt de bestuurder bovendien dat Laurus enkel spreekt over banen en niet over werknemers. „Heel veel mensen werken bij dit bedrijf in deeltijd.” Volgens Leloux ligt het aantal werknemers dat de dupe is van deze ontslagronde dan ook ver boven de 1290.
RMU-woordvoerder C. Baggerman zegt in een reactie dat de prijzenslag „leuk lijkt voor de consument, maar desastreus is voor de werknemers.” Hij verwacht dat het niet bij deze ontslagronde blijft. „Ik zie nog geen licht aan de horizon. De prijzenslag zal doorgaan. Verder loopt er nog een efficiencyonderzoek bij Super De Boer. Dat zal ook arbeidsplaatsen kosten.”
Er bereiken de RMU signalen van leden dat de veiligheid in de supermarkt in gevaar komt. „Personeel voelt zich tijdens daluren niet meer veilig. De norm is bereikt.” Baggerman heeft een kostenbesparende tip voor Laurus. „Sluit gewoon om zes uur de deuren, net als andere discounters. Onderzoek wijst immers uit dat consumenten steeds minder kopen tijdens de avonduren, terwijl de loonkosten op deze momenten fors hoger zijn.”
Op het plan van Laurus om het sociaal plan open te breken, reageert Baggerman teleurgesteld. „Het concern wil ook oudere, lees duurdere, werknemers ontslaan. Hiermee stappen zij af van het principe ”last in-first out”. Dat is jammer.”
Vakbond De Unie noemt de ontslagen „in en in triest.” Bestuurder Peter Kelleter verklaarde maandag dat de supermarktketen na een mindere periode zijn zaakjes net op orde leek te hebben. „Laurus is door de werkelijkheid ingehaald”, aldus de bestuurder. Voor Kelleter komen de ontslagen overigens niet onverwacht. Wel verbaast hij zich over het hoge aantal arbeidsplaatsen dat wordt geschrapt: 1290.
FNV Bondgenoten heeft geen goed woord over voor de maatregelen bij Laurus. De vakbond meent dat de werknemers die nu weg moeten de eerste slachtoffers zijn van de prijzenslag tussen de supermarkten. De bond noemt dat onaanvaardbaar. Volgens bestuurder Ron Peeters wil Laurus vooral bezuinigen op het middenkader. Dat betekent dat over het algemeen mensen die lang in dienst zijn worden ontslagen en plaats moeten maken voor goedkopere krachten. Peters noemt het „schandalig hoe het bedrijf omgaat met deze trouwe werknemers.”