Consument

Goed bezig

Ben ik eigenlijk wel goed bezig? Duurzaamheidskenner Martine Vonk hoopt dat lezers van haar boekje ”Genieten van genoeg” zichzelf die vraag stellen. Maar van haar móéten ze niets. „Een andere leefstijl begint met overgave aan God.”

Geertje Bikker-Otten
10 February 2017 16:25Gewijzigd op 16 November 2020 09:47
beeld iStock
beeld iStock

In het leven van alledag speelt de vraag of je goed bezig bent vaak nauwelijks een rol. Veel is gewoonte. Laten we eerlijk zijn.

Tegelijk heeft veel van wat je doet en laat een –vaak ingewikkelde– relatie met armoede en onrecht in de wereld. Houd je kinderarbeid in stand als je een shirtje van een paar euro koopt? Ben je als je sperziebonen uit een Afrikaans land eet verantwoordelijk voor de honger in datzelfde land? Lastige vragen die verlammend kunnen werken.

Vonk zet zich al sinds haar studententijd, een jaar of twintig geleden, in voor duurzaamheid. Het boekje dat ze over dit veelomvattende onderwerp schreef (Micha Boeken, 2016; 11,90 euro) is een soort samenvatting van de ervaringen die ze in de loop van die tijd opdeed. Goed voor de aarde zorgen is niet zozeer „een opdracht”, ontdekte ze. Maar meer een „logisch gevolg” van waar het in de Bijbel om draait: „de liefde van God voor heel zijn schepping, mens en natuur.”

Haar boekje biedt een compacte leidraad om over lastige vragen als de hierboven genoemde na te denken. Onderwerpen als tevredenheid, consumentisme, wereldhandel, spullen delen en het belang van de natuur passeren de revue, waarbij steeds wordt gezocht naar Bijbelse richtlijnen. Nadeel van een dun boekje over complexe materie is dat het allemaal wel wat schetsmatig blijft.

De rode draad in Vonks betoog: iedereen kan iets doen. Ze wenst iedere christen van harte een of meerdere Esthermomenten toe: „die keren dat je beseft: nu moet ik iets dóen.” Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je in een situatie waarin iemand onrecht wordt aangedaan voor diegene opkomt. Ook al zet je daardoor je eigen positie op het spel.

In elk hoofdstuk staan een aantal praktische tips om mee aan de slag te gaan. Als het over (ont)spullen gaat geeft Vonk bijvoorbeeld het advies om geen cadeautjes meer te kopen, maar iets van jezelf weg te geven, bijvoorbeeld een boek. Dat ruimt gelijk mooi op. Of kies voor een alternatief presentje: ga een keer voor iemand koken of een middagje wandelen. Aan het slot van elk hoofdstuk zijn ook een aantal gespreksvragen opgenomen om met vrienden of in een kring over door te praten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer