Fusiegemeente Vijfheerenlanden op zoek naar eensgezindheid
Het enthousiasme over de komende herindeling staat nog recht overeind bij politici uit Leerdam, Vianen en Zederik. De vraag bij welke provincie de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden moet gaan horen, blijft echter een splijtzwam. Tijdens het Vijfheerenlandenberaad –de vergadering van de drie raden– woensdagavond bracht de ChristenUnie het indienen van een gezamenlijk standpunt een stapje dichterbij.
In november 2015 besloten de drie gemeenteraden te fuseren tot de gemeente Vijfheerenlanden. Omdat Leerdam en Zederik in Zuid-Holland liggen en Vianen in Utrecht moest ook de voorkeur voor een provincie worden aangegeven. Vianen koos voor Utrecht, net als een ruime meerderheid in Leerdam. In Zederik koos de kleinst mogelijke raadsmeerderheid voor Zuid-Holland.
In het herindelingsvoorstel van de provincie Utrecht werd voorgesteld de nieuwe gemeente in die provincie op te nemen. De afgelopen tijd hebben voor- en tegenstanders talloze reacties ingediend, vertelde Utrechts gedeputeerde Pennarts woensdag. Enkele honderden zienswijzen voor Zuid-Holland kwamen binnen via de speciale website die door de SGP, de CU en de ‘lokalen’ in Zederik en de Leerdamse SGP in het leven is geroepen.
Eenheid uitstralen
Tot eind deze maand mogen ook de gemeenteraden een zienswijze indienen over het herindelingsvoorstel. Om na alle commotie over de provinciekeuze eenheid uit te stralen, dringen colleges en stuurgroep erop aan dat samen te doen. „Het komt erop aan bestuurskracht te tonen. Er wordt leiderschap en eensgezindheid verwacht. We roepen u op de rijen te sluiten en een duidelijke boodschap te laten horen”, aldus burgemeester Groeneweg van Vianen, voorzitter van de stuurgroep.
De fracties van CDA, PvdA, VVD en D66 van de drie gemeenten honoreerden die oproep en lieten weten de zienswijze van de stuurgroep te steunen. De ‘lokalen’ bleken verdeeld. Voorman Van Dijk van VHL Lokaal Zederik benadrukte sinds eind 2015 niet van gedachten te zijn veranderd. „We zijn het niet eens met de zienswijze en gaan ervan uit dat we als gemeenteraad van Zederik een eigen zienswijze indienen, waarin onze voorkeur voor Zuid-Holland wordt opgenomen.”
Ook de drie SGP-fracties trekken niet eensgezind op. SGP Vianen kiest voor Utrecht, de SGP in Leerdam en Zederik voor Zuid-Holland.
De ChristenUnie probeerde voor een doorbraak te zorgen. CU Leerdam en Vianen zijn voor Utrecht, de Zederikse CU is voor Zuid-Holland. Gezamenlijk stelden de fracties tekstwijzigingen voor, waardoor de voorkeur voor Utrecht uit de zienswijze wordt geschrapt én wordt uitgesproken dat Zederik in Zuid-Holland wil blijven. De andere fracties reageerden enthousiast. „De ChristenUnie heeft de bestaande zienswijze geneutraliseerd. Ze doorbreken slim de impasse”, constateerde PvdA’er Krämer. De stuurgroep en de meeste fracties namen de voorstellen van de CU over. „Al is de overgrote meerderheid nu wel heel erg toeschietelijk naar een minderheid.”
Wendbaar
Stuurgroepvoorzitter Groeneweg deed een oproep aan de Zederikse lokalen en de Zederikse en de Leerdamse SGP om ook mee te gaan met de gezamenlijke zienswijze. „Het getuigt van kracht als we wendbaarheid betonen.”
Raadslid Geluk van SGP Zederik bleef echter standvastig. „De raad heeft een uitspraak gedaan en daar houden we ons aan vast.” Dat gold ook voor de Zederikse lokalen. Voorman Van Dijk was furieus op de Zederikse CU, omdat die in zijn ogen overstag is gegaan. „U laat de mensen in de kou staan.” Daar was Matsinger van de Zederikse CU, het niet mee eens. „We draaien niet. We kiezen nog steeds voor Zuid-Holland. Alleen staat dat nu in de gemeenschappelijke zienswijze.”
Eind februari bespreken de raden de zienswijze en wordt duidelijk of fracties of gemeenteraden een eigen zienswijze indienen.