Fiscus staat voor haast onmogelijke taak
Staatssecretaris Wiebes is donderdag flink onder vuur komen te liggen tijdens een debat over de problemen bij de Belastingdienst. Los daarvan staat de fiscus voor een bijna onmogelijke klus: het werven van 1268 mensen op korte termijn.
Al direct aan het begin van het debat botste staatssecretaris Wiebes (Financiën) met Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA). Die wilde stukken van Wiebes krijgen waarin binnen de Belastingdienst werd gewaarschuwd voor een miljoenenheffing die de organisatie tegemoet kon zien vanwege een uit de hand gelopen vertrekregeling.
Eerder had Wiebes gezegd dat die waarschuwingen er niet waren, maar de commissie onderzoek Belastingdienst, die vorige week haar rapport publiceerde, stuitte er wel op.
Wiebes erkende woensdag al dat hij „een nuance had moeten aanbrengen” in de eerdere ontkenning. De stukken wil hij echter niet delen omdat die niet officieel zijn vastgesteld.
De meeste partijen stelden ook kritische vragen over de werving van de honderden nieuwe medewerkers die de Belastingdienst nodig heeft nadat de gewraakte vertrekregeling de nodige gaten had geslagen in het personeelsbestand. In het rapport van de onderzoekscommissie is sprake van honderden vacatures op cruciale posten binnen de fiscus. Hoe de staatssecretaris dat wil oplossen, wilde de Kamer weten.
Onmogelijke klus
Een haast onmogelijke klus, aldus Tjibbe van der Zeeuw, managing partner van wervings- en selectiebureau Squadra donderdagmorgen desgevraagd. „Als je de gewone wervingsprocedure volgt, gaat dit niet lukken. Voor één vacature heb je zo’n dertig mensen nodig uit de doelgroep. Daar houd je er tien van over die in aanmerking komen. Drie van hen selecteer je voor een gesprek.”
Daar komt volgens de wervingsdeskundige bij dat het reglement van de Belastingdienst aangeeft dat er per vacature een selectiecommissie van drie tot vijf mensen gevormd moet worden. „Als de fiscus die route volgt, zijn ze de komende jaren gesprekken aan het voeren.”
Externe bureaus zullen deze klus deels moeten klaren. Maar het kan volgens Van der Zeeuw maar zo een jaar duren voor de eerste selectieprocedures van start gaan. „De Belastingdienst heeft te maken met aanbestedingen, dus het aantrekken van externe bureaus kost óók weer veel tijd. Als ze niet oppassen, begint de selectie op het moment dat de functie-eisen alweer flink veranderd zijn.”
De wervingsdeskundige adviseert de fiscus om bij ING ideeën op te doen. „Zij hebben mensen niet gescreend op professionaliteit, maar op bereidheid tot samenwerking, aanpassing en leren. Zo zijn ze in staat geweest om in vrij korte tijd te veranderen van een log bedrijf in een flexibele organisatie.”
En dan is er nog het imagoprobleem, met name in de hoek van it-specialisten. „Op een verjaardag is het leuker om te zeggen dat je bij bol.com of booking.com werkt dan bij de Belastingdienst.”