Koenders staakt overleg controles door VS op Schiphol
De gesprekken over Amerikaanse douanecontroles op Schiphol zijn voorlopig opgeschort. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag gezegd na vragen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Klaver wilde weten of het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingesteld voor mensen uit zeven islamitische landen aanleiding is voor Koenders de gesprekken over zogenoemde ‘preclearance’ stop te zetten. „Ik wil de garantie dat op Nederlands grondgebied nooit discriminatie plaatsvindt. En dat we nooit aan dit besluit zullen hoeven meewerken”, zei Klaver in verwijzing naar het decreet van Trump dat ten grondslag ligt aan het inreisverbod.
De GroenLinks-voorman complimenteerde Koenders voor zijn „stevige” reactie, maar klaagde wel dat hij eigenlijk premier Mark Rutte naar de Kamer had geroepen om de vragen te beantwoorden. Koenders benadrukte dat hij namens de hele regering spreekt, de minister-president incluis. Over eventuele vervolgstappen als gevolg van het inreisverbod wilde Koenders niets zeggen.
De minister kwam nog fors in botsing met PVV-leider Geert Wilders, die als enige in de Tweede Kamer de loftrompet over Trump stak. „Als wij in de EU hadden gedaan wat Trump nu doet waren mensen uit Syrië, waaronder terroristen, niet onze kant opgekomen. Dan hadden veel slachtoffers van terreur in Europa nog geleefd. Met de asielinstroom kwamen er uit landen als Syrië ook terroristen mee. Omdat u dat goed vond. Omdat u ze niet wilde controleren”, beet Wilders Koenders toe.
Koenders reageerde als door een wesp gestoken. „Wat een flauwekul”, zei hij met verheven stem. „Hoe krijgt u het in uw hoofd het zo bij elkaar te vegen alsof de Nederlandse regering verantwoordelijk is voor aanslagen? U heeft het verkeerde medicijn en u maakt het land onveilig.”
De gesprekken over preclearance gingen vorig jaar van start. Door Amerikaanse douaniers in Nederland al te laten controleren zouden Nederlandse reizigers veel minder lang in de Verenigde Staten in de rij hoeven te staan, zo luidde een van de argumenten ervoor. Rutte zei eind 2016 nog dat de gesprekken nog wel een of twee jaar zouden gaan duren.