„Corruptie gedijt onder populistisch regime”
Een vicieuze cirkel van corruptie en maatschappelijke ongelijkheid voedt de onvrede over de gevestigde politiek. Populistische politici profiteren hier electoraal van, maar doen er in de praktijk weinig aan om de oorzaken aan te pakken. Ze maken het alleen maar erger, meent Transparency International, dat zijn jaarlijkse Corruption Perceptions Index heeft gepubliceerd.
In landen met „populistische of autocratische leiders” wordt de democratie vaak op een lager pitje gezet, zegt José Ugáz, voorzitter van de in Berlijn gevestigde organisatie, die zich tot taak heeft gesteld wereldwijd corruptie te bestrijden. Ze beperken de persvrijheid, verzwakken de onafhankelijke rechtspraak en treden op tegen maatschappelijke organisaties. In plaats van „vriendjeskapitalisme” aan te pakken, voeren zulke leiders doorgaans „nog ergere vormen” van corrupte systemen in.
„Alleen wanneer er vrijheid van meningsuiting, transparantie in alle politieke processen en sterke democratische instellingen zijn, kunnen het maatschappelijk middenveld en de media de machthebbers verantwoordelijk houden. Alleen zo kan corruptie succesvol worden bestreden”, aldus Ugáz.
Transparency International noemt Hongarije en Turkije als landen met autocratisch ingestelde leiders die op de ranglijst zijn gezakt. Argentinië, dat een populistische regering heeft afgeschud, is daarentegen gestegen.
Nederland neemt met een score van 83 (100=geen enkele corruptie) op de ranglijst voor 2016 de achtste plaats in, op een totaal van 176 landen. Denemarken en Nieuw-Zeeland voeren de lijst aan met 90 punten, terwijl Somalië onderaan bungelt met 10.