Abortus blijft illegaal in Uruguay
Abortus blijft illegaal in Uruguay. De Senaat kwam drie stemmen tekort voor de goedkeuring van een nieuwe wet die het afbreken van zwangerschappen zou legaliseren en eind 2002 al door de Kamer was goedgekeurd.
De Medische Unie noemt het afwijzen van de wet „beschamend, beledigend, immoreel en onverdraaglijk” en wijst erop dat abortus onder gevaarlijke omstandigheden momenteel verantwoordelijk is voor een op drie van de gevallen van moedersterfte. Volgens opiniepeilingen is 63 procent van de Uruguayaanse bevolking voorstander van het legaliseren van abortus.
De wet, die tijdens een marathonsessie werd afgewezen met dertien stemmen voor en zeventien tegen, zou abortus toelaten tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap. Verder verplicht de wet tot het geven van informatie en psychische steun aan vrouwen die kiezen voor een abortus. Ook zou seksuele voorlichting op scholen verplicht worden, evenals het verstrekken van gratis voorbehoedmiddelen.
Volgens de huidige abortuswet, die dateert uit 1938, kan een vrouw die zich laat aborteren drie tot negen maanden celstraf krijgen, en een arts die de ingreep uitvoert maximaal twee jaar. Toch worden vier op de tien zwangerschappen afgebroken, zo bleek uit het onderzoek ”Veroordeling, Tolerantie en Ontkenning: Abortus in Uruguay”, dat werd uitgevoerd door het Internationale Vredesonderzoeks- en Informatiecentrum. Volgens het onderzoek is abortus uitgegroeid tot een vorm van geboortebeperking. Maar een veilige abortus in een goed uitgeruste kliniek kost rond de 500 euro, en dat kunnen arme vrouwen niet betalen, stelt de Medische Unie van Uruguay.
„Het aantal sterfgevallen na een abortus onder gevaarlijke omstandigheden is meer dan verdubbeld, van 17,1 per 100.000 vrouwen in 2000 tot 36,6 per 100.000”, stelt Lilian Abracinskas, woordvoerder van een koepelorganisatie die onder meer maatschappelijke organisaties, vrouwenverenigingen, jeugdafdelingen van linkse partijen en organisaties van de Protestantse Kerk verbindt. Ze baseert zich op de meest recente cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek. „Van alle gevallen van moedersterfte in het Perreira Rossell-ziekenhuis, met de grootste kraamkliniek van het land, is 47 procent te wijten aan onveilige abortussen”, voegt ze toe. „Wij zullen de politieke partijen voor elk van de punten in de wet om alternatieven vragen”, zegt Abracinskas.
De Rooms-Katholieke Kerk is fel tegen de legalisering van abortus. „Geen wetgever die zichzelf christen noemt, kan voor deze wet stemmen”, zei aartsbisschop Nicolas Cotugno, die abortus vergelijkt met de aanslagen in Madrid van 11 maart. Ook de leiders van de drie grootste politieke partijen zijn tegen. De Encuentro Progresista-Frente Amplio, een uit oppositiepartijen bestaande centrumlinkse partij, is echter vóór de wet. Deze partij loopt voorop in de peilingen voor de verkiezingen van oktober. Wereldwijd laten jaarlijks zo’n twintig miljoen vrouwen zich illegaal aborteren. Zo’n 78.000 van hen sterven aan complicaties.