Buitenland

„2016 was warmste jaar ooit”

Het jaar 2016 was het warmste uit de geschiedenis van het geregistreerde klimaat. Dat hebben de World Meteorological Organization (WMO) van de Verenigde Naties, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse meteorologische instituut NOAA woensdag bekendgemaakt.

Redactie wetenschap
18 January 2017 17:09Gewijzigd op 16 November 2020 09:37
beeld ANP
beeld ANP

Vorig jaar gaat de boeken in als het warmste jaar ooit sinds het begin van de metingen in 1880. Dat blijkt uit een rapport dat NASA woensdag publiceerde.

Afgelopen jaar hebben NASA en al voorspeld dat 2016 het warmste jaar ooit zou worden. Die voorspelling werd bevestigd door de metingen: 2016 was wereldwijd volgens de satellietmetingen van NASA gemiddeld 0,99 graden Celsius warmer dan het midden van de vorige eeuw. Sinds 1880 is de aarde 1,1 graad Celsius opgewarmd. De zestien jaren van de 21e eeuw staan zonder uitzondering in de top-17 van de warmste jaren.

NOAA kwam op basis van eigen metingen van 6300 weerstation over de hele wereld tot vrijwel dezelfde conclusies als NASA met satellietmetingen.

WMO presenteert de gegevens op een iets andere wijze dan NASA. Volgens WMO was het vorig jaar op de aarde gemiddeld ongeveer 0,83 graden warmer dan het langjarige gemiddelde van 14 graden Celsius en 0,07 graden warmer dan in 2015, het vorige recordjaar. De WMO hanteert voor het langjarige gemiddelde de gegevens van de jaren 1961 tot en met 1990. De organisatie baseert zich op informatie van diverse internationale organisaties zoals de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Britse University of East Anglia’s Climatic Research Unit.

In 2016 braken acht van de twaalf maanden temperatuurrecords. Aanvankelijk temperde een zwakke La Nina de wereldwijde temperaturen nog wat, maar oktober tot december waren de warmste gemeten ooit.

„Opmerkelijk genoeg is 2016 het derde recordjaar op rij”, aldus Gavin Schmidt, directeur van het Goddard Institute for Space Studies (GISS) van NASA. „We rekenen er niet op dat elk opeenvolgend jaar opnieuw records temperatuur breekt, maar de langetermijntrend is duidelijk.”

Volgens secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO laten metingen nieuwe recordhoogten zien voor CO2 en methaan in de atmosfeer, die beide mede de klimaatverandering veroorzaken. Het gehalte CO2 is inmiddels boven de symbolische maar belangrijke grens van 400 parts per million (ppm) gestegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer