Consument

Restjes groenten? In de soep ermee

Soep maken is een handige manier om overgeschoten groente weg te werken. Een halve paprika, een verschrompelde wortel, een handje champignons of overrijpe tomaten. In de soep ermee.

Geertje Bikker-Otten
17 January 2017 15:47Gewijzigd op 16 November 2020 09:36
beeld iStock
beeld iStock

Restjes groente –of koude aardappel– kunnen trouwens ook prima in een salade worden gestopt. Maar in de winter is hete soep wel zo lekker. Bijvoorbeeld als hartige opkikker tussen de middag.

Het mes snijdt aan twee kanten als je soep maakt op grond van wat er is overgeschoten. Groente die er niet zo fris meer uitziet krijgt alsnog een nuttiger bestemming dan de gft-bak. En de disgenoten krikken door het eten van een kommetje gevulde soep ongemerkt hun groenteconsumptie wat op. Liefst 250 gram per dag, adviseert het Voedingscentrum.

Even snel soep maken is eigenlijk een fluitje van een cent. Een paar smaakmakers zijn onontbeerlijk. Daarmee bepaal je wat het thema wordt. Laurier, tijm en cayennepeper voor een Hollands soepje. Gember, knoflook en koriander voor iets Aziatisch. En bijvoorbeeld gedroogde Provençaalse kruiden voor een Franse tic. Soepen zijn ook altijd gebaat bij wat verse kruiden (peterselie of selderij) of aromatische groente (bleekselderij, ui of prei). Aan te vullen met wat er dus nodig op moet: wortel, kool, bonen, paprika. Een kwartiertje koken, klaar.

Is zelf de smaak bepalen te ingewikkeld of qua resultaat te ongewis? Een bouillonblokje kan uitkomst bieden. Wie daar zijn twijfels bij heeft –te zout, en hoe zit het met de E-nummers?– kan sinds deze week ook snel soep maken met de bakjes van SoepStarter. Zout zit er niet in, net zomin als E-nummers, smaakversterkers en stabilisatoren. Wat er wel in zit: gedroogde groente (onder andere ui en knoflook), kruiden en specerijen.

Een doosje bevat, afhankelijk van de smaak, 30 tot 40 gram soeppoeder. Dat is voldoende om 3 liter soep mee te maken. Zout moet je dan nog wel zelf toevoegen, „om de smaak goed omhoog te halen”, zegt Diana van Ewijk, een van de initiatiefnemers van SoepStarter. Ongeveer een halve eetlepel per liter. Een bouillonblokje kan ook...

SoepStarter –bedacht om voedselverspilling tegen te gaan– is er in drie smaken: Indiaas, Frans en Arabisch. Een doosje kost 3,75 euro. Zelf doen is ongetwijfeld goedkoper. En dus ook echt niet zo ingewikkeld. Maar het gemak wil misschien ook wel wat. Verkrijgbaar via rechtstreex.nl en soepstarter.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer