Philips niet blij met film over gijzelingsdrama
Philips is hoogst ongelukkig met de nog op te nemen film over de gijzeling in de Amsterdamse Rembrandttoren van twee jaar geleden. Na bezwaren van het technologieconcern is de naam van bestuursvoorzitter Kleisterlee uit het script gehaald.
Dat hebben Philips en Rinkel Film Productions donderdag gezegd.
In 2002 gijzelde een verwarde man tientallen mensen in de Rembrandttoren om te protesteren tegen de opmars van de breedbeeldtelevisie. Achteraf bleek de gijzelnemer zich in het kantoorgebouw te hebben vergist, want Philips heeft zijn hoofdkantoor in de ernaast gelegen Breitnertoren.
Rinkel Film Productions ontkent dat in het oorspronkelijke script sprake was van de ontvoering van Kleisterlee. „Dat is nooit het geval geweest”, stelde Selen. Kleisterlee noch enig andere Philips-medewerker was in 2002 bij het gijzelingsdrama betrokken.
Toch heeft het technologieconcern grote moeite met de film. „We vinden het niet leuk, en dat is een understatement”, zei een woordvoerder. Na gesprekken met het productiebedrijf is Philips erin geslaagd een aantal pijnpunten af te zwakken of weg te nemen.
„We vonden het erg onverstandig dat de hoofdpersoon in de film ook Kleisterlee zou heten, omdat hij toch een publiek figuur is”, stelde de Philips-zegsman. Daarmee vervalt ook de filmtitel Kleisterlee. Verder is afgesproken dat de naam en het beeldmerk van Philips zo min mogelijk in beeld komen. Dat er toch een fictieve Philips-topman op het doek verschijnt, moet de onderneming „respecteren. Dat valt onder artistieke vrijheid.”