Prijzenoorlog in mobiele telefonie op til
Komt er een prijzen oorlog op de markt van de mobiele telefonie? Het ligt voor de hand, nu T-Mobile onbeperkt bellen, sms’en en dataverkeer aanbiedt voor slechts 35 euro per maand. „Je zou denken dat concurrenten ook flink gaan zakken met hun prijzen.”
Zo, de knuppel ligt in het hoender hok. De werper heet T-Mobile en het bedrijf is vast van plan om de markt flink op te schudden. Tot groot plezier van de consument, want die kan vanaf volgende week voor 35 euro per maand onbeperkt data verbruiken via het 4G-netwerk. Zonder addertjes onder het gras.
De concurrenten KPN en Voda fone maken zich in een eerste reactie niet al te druk. Onterecht, denkt Tim Poulus van onderzoeksbureau Telecompaper in Houten. „Slechts 12 procent van de Nederlanders heeft een abonnement van boven de 30 euro. Maar deze stap van T-Mobile is interessant voor een veel bredere groep.”
Overstappen
De kracht van onbeperkt dataverkeer zit hem in het zorgeloze. Wie een bundel zonder limiet heeft, hoeft nooit meer op zijn tegoed te letten. Poulus: „Dat zorgt ervoor dat ook mensen die nu een abonnement onder de 35 euro hebben, mogelijk overstappen. Ze zijn voor altijd verlost van de ‘buiten-de-bundelkosten’. Elke maand krijgen ze een vaste rekening, iedereen weet waar hij aan toe is. En ook nog eens voor een lage prijs. Ik had een soortgelijk abonnement van 50 euro al opvallend gevonden, maar T-Mobile hanteert wel een zeer agressief prijspunt. Het bedrijf ziet zichzelf dan ook als uitdager, het schopt tegen de gevestigde orde. Wat anderen tot op heden niet durfden, doet T-Mobile nu wel.”
De vraag of mobiel dataverkeer altijd te duur is geweest, vindt Poulus niet zo’n relevante. „Toen Albert Heijn voor het eerst een prijzenoorlog in de supermarktwereld startte, kwam die vraag ook op. Daar kan ik niet zo veel mee. De sms-berichten waren veel eerder een melkkoe, totdat de inkomsten wegvielen door de introductie van WhatsApp. Providers hebben veel moeten investeren in het krijgen van een vergunning en het uitrollen van het 4G-netwerk. Dat moeten ze terugverdienen.”
Nu T-Mobile de datalimiet overboord gooit, speelt het een belangrijke troef uit. Poulus legt uit dat de netwerkcapaciteit wordt bepaald door verdichting en verglazing. „Verdichting betekent dat een provider meer basisstations creëert, waardoor de gemiddelde afstand tussen gebruiker en antenne kleiner wordt. Verglazing is de aansluiting op glasvezel, waardoor je een robuuster netwerk krijgt en via dezelfde zendmast meer capaciteit hebt. Hierin is de laatste jaren heel veel verbeterd. Het voordeel van T-Mobile is dat het meer basisstations heeft dan de concurrenten. Het bedrijf heeft daar veel in geïnvesteerd en speelt dat nu uit.”
Vaste telefonie
Dat concurrenten T-Mobile zullen volgen in de prijsdaling, ligt voor de hand. Nieuwsgieriger is Poulus naar de gevolgen voor vaste telefonie en internet. „Die zijn lastig te voorspellen. Abonnementen voor onbeperkt bellen, zijn er al. Het nieuwe abonnement van T-Mobile zal ervoor zorgen dat vast bellen nog verder achteruitgaat.
Het spectaculaire aan de huidige ontwikkeling is echter het onbeperkte dataverkeer. Als je de sim-kaart thuis ook in je laptop stopt, heb je geen kabelinternet meer nodig. Dat zou moeten kunnen, de vraag is alleen of het mobiele netwerk robuust genoeg is om er bijvoorbeeld Netflix mee te kijken. Als dat zo is, wordt het pas echt spectaculair.”