Jaar vol levenslessen
Knip een jaar uit je leven en beplak het met vormende ervaringen. Dat is zo ongeveer het recept voor een tussenjaar. Hoe ervaren studenten het en wat vinden bedrijven ervan?
Tekst: Annemieke van den Berg; beeld: Anton Dommerholt en Sjaak Verboom
Na de middelbare school lassen sommige jongeren een tussenjaar in, ook wel een gap-year genoemd. Dit is een volledig studiejaar dat op verschillende manieren kan worden ingevuld, bijvoorbeeld met reizen, (vrijwilligers)werk (in het buitenland) of met een vormend jaar aan de Wittenberg in Zeist of de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort.
Volgens Aafke van Unen van Van Unen-Zwama Loopbaanadvies uit Kampen heeft een tussenjaar voordelen als je zo’n periode zinvol benut, bijvoorbeeld door je Engels te verbeteren of je extra te oriënteren op een vervolgstudie. Ook kan het goed staan op je cv.
Maar als je bijvoorbeeld iets in een ontwikkelingsland wilt doen of een bijzondere reis wilt maken, hoeft dat niet per se in een tussenjaar, vindt de Kampense. „Ook in de zomervakantie kun je veel doen. Die is lang genoeg.” Begin in ieder geval op tijd met studieoriëntatie, raadt ze aan. „Vraag daarbij eventueel hulp en extern advies. „Kijk uit dat je een tussenjaar niet gebruikt om je studiekeuze uit te stellen. Want dan is de kans groot dat je het daarna nog steeds niet weet.”
Uitdaging
Ruud Hofman (21) uit Sliedrecht volgt op dit moment ”Een jaar Wittenberg” aan de Wittenberg in Zeist. Hij heeft een vmbo-opleiding in de bouw afgerond en deed de mbo-opleiding maatschappelijke zorg (niveau 4) op het Hoornbeeck College in Rotterdam. Zijn toekomst staat hem duidelijk voor ogen: „Ik wil graag in de dagbesteding werken. Lekker bezig zijn met mijn handen én met mensen.” Maar moet het zo’n baan worden, of wijst God hem misschien een andere richting? Daarover wil hij graag nadenken.
„De afgelopen jaren kreeg ik steeds meer interesse in het geloof en ik verlangde naar meer kennis erover. Vooral wilde ik God Zelf vinden. Via via werd ik steeds op de Wittenberg gewezen. Ik ging bidden of ik daar naartoe moest gaan. Uiteindelijk werd de Bijbeltekst „Zoek eerst het Koninkrijk van God” voor mij de bevestiging dat ik die stap moest zetten.
We krijgen hier vakken die gericht zijn op kennis, zoals Oude en Nieuwe Testament en missiologie, en lessen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en geestelijk leven. Ook doen we vrijwilligerswerk en we lopen stages, onder andere in het buitenland.
Het jaar op de Wittenberg is heel vormend. Je woont hier in een leefgemeenschap. Dat is ontzettend leuk, maar het betekent ook dat je met heel verschillende mensen samenleeft. Soms botst het. Toch moet je het met elkaar doen en dat is af en toe best een uitdaging. De kerkelijke achtergrond van de studenten varieert van Gereformeerde Gemeenten tot evangelisch, dus er ontstaan soms stevige discussies tijdens de lessen. God en Zijn Woord staan hier de hele dag door centraal. Dat is ontzettend mooi. Tegelijk moet je daar ook echt voor willen gaan.”
Seculiere omgeving
Edith van Huffelen (19) uit Putten is „ontzettend blij” dat ze heeft gekozen voor het EH-Basisjaar aan de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort.
Afgelopen zomer behaalde ze haar vwo-diploma aan het Johannes Fontanus College in Barneveld. Ze schreef zich daarna in bij de hogeschool Windesheim in Zwolle voor de opleiding tot psychomotorisch therapeut en bewegingsagoog. Na altijd op een christelijke school gezeten te hebben zag ze er wel tegenop om de „veilige, christelijke wereld” achter zich te laten en in een seculiere omgeving te gaan studeren. „Ik was bang dat ik vragen van medestudenten zou krijgen waar niet goed een antwoord op zou hebben. Toch hoopte ik het geloof vast te kunnen houden tijdens mijn studie en dat anderen daar geen negatieve invloed zouden hebben.
Terwijl ik afgelopen zomer in de kerk zat, kwam ineens de gedachte ”ik ga het EH-Basisjaar volgen” bij me boven. Ik wist weinig van de Evangelische Hogeschool af en ben daar snel informatie over op gaan zoeken. Daarna heb ik me algauw uitgeschreven bij het Windesheim en ingeschreven bij de EH. Achteraf voelt het voor mij alsof God Zelf mij hier naartoe heeft gestuurd.”
Meningsvorming
De opleiding bevalt goed. „Ik vind het superleuk en leerzaam, ook al moest ik in het begin wel wennen. Je leert hier niet direct iets concreets, zoals grammatica of wiskunde, maar je krijgt een soort levenslessen. We leren bijvoorbeeld veel over het geloof, over onszelf en we doen aan meningsvorming. Het EH-basisjaar is de beste keuze die ik voor dit jaar heb kunnen maken.”