Christenen Nepal niet volledig vrij
Hoewel een nieuwe grondwet,die nog niet officieel van kracht is, godsdienstvrijheid garandeert, hebben christenen in Nepal een ondergeschikte positie. De nieuwe wet dreigt de touwtjes zelfs strakker aan te trekken.
Bijna een halfjaar zaten ze gevangen: acht christenen uit Nepal, die ervan werden beschuldigd dat ze geprobeerd hadden enkele hindoes te bekeren tot het christendom. Begin december kwam de groep op vrije voeten. De acht worden niet vervolgd.
De christenen werden aangehouden nadat ze Bijbelse handboeken hadden uitgereikt op een school waarop zowel christen- als hindoekinderen zitten. Een politiecommissaris wiens kinderen de school bezochten, bracht de zaak aan het rollen. Daarop werden de acht op 9 juni vastgezet. Vijf maanden later kwamen ze vrij.
De Nederlandse zendelinge en ontwikkelingswerker Reiny de Wit, die al dertig jaar in Nepal werkt, zei eind december op Groot Nieuws Radio dat veel christenen hadden gehoopt dat de Nepalese justitie de zaak van de acht voor de rechter zou brengen. Dan zou duidelijk worden in hoeverre de nieuwe grondwet, die in 2015 werd opgesteld maar nog niet van kracht is geworden, door de rechters letterlijk zou worden opgevat. In dat geval konden de leden van de groep tot vijf jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.
Volgens De Wit is het in het overwegend hindoeïstische Nepal in theorie mogelijk dat christenen maximaal vijf jaar in de cel belanden, louter en alleen op beschuldiging van pogingen om mensen te bekeren.
Onderdrukking
Nepal kent een lange traditie van onderdrukking van het christendom. Van 1810 tot 1950 liet het land geen zendelingen toe. Na 1950 mochten christenen weliswaar weer in Nepal wonen en kwamen ook zendelingen weer mondjesmaat binnen. Het overgaan van het hindoeïsme naar het christendom bleef echter strafbaar.
Tot 2006 zaten er in Nepal mensen in de gevangenis omdat ze christen waren geworden. Sinds dat jaar is Nepal officieel een seculiere staat. De vrijheid van godsdienst is nadien sterk toegenomen. Het aantal christenen in het land stijgt snel. Nepal kent enkele rooms-katholieke kerken en daarnaast vooral veel protestantse huiskerken. Naar schatting zijn tussen de 100.000 en de 200.000 Nepalezen –op een bevolking van 10 miljoen– christen.
In de val gelokt
Eind 2016 was er een rechtszaak tegen vijf christenen die veel aandacht kreeg. In juli werden de vijf opgepakt nadat ze hadden gebeden voor een psychisch zieke vrouw. Een paar weken later werden ze opgepakt. Daarna beschuldigde de Nepalese justitie hen van geweld en hekserij. Ook al gaf de vrouw aan dat ze zich na het gebed door de christenen beter voelde en stelde haar man dat de christenen onschuldig waren, toch werden de vijf achter de tralies gezet. Ze zitten nog steeds gevangen, hun rechtszaak is aangehouden.
Lokale kerkleiders stellen dat de vijf in de val zijn gelokt, aldus de nieuwsdienst World Watch Monitor. Een kwaadwillende hindoe zou hen hebben aangeklaagd in een poging om de christenen veroordeeld te krijgen voor evangelisatie of bekeringsactiviteiten.
Onduidelijk is nog of de Nepalese justitie ook in deze zaak de vervolging zal staken. De Nepalese regering sloeg eind december enkele piketpaaltjes voor wat betreft de ruimte die aan christenen wordt gegeven. Zo is eerste kerstdag niet uitgeroepen tot een vrije dag.
Volgens Nepalese christenen zitten radicale hindoes uit India achter de vijandigheid tegenover christenen. Zij zetten de Nepalese overheid ertoe aan om christenen naar de marge van de samenleving te dringen. Ook promoten ze geweld. Zo werd er op 17 december een bom gevonden op het terrein van de Calvary Church in Dhangadhi. De politie wist het projectiel onschadelijk te maken en doet nog onderzoek naar de herkomst ervan.
Hulp uit kerken na aardbeving
In april 2015 werd Nepal opgeschrikt door de zwaarste aardbeving in vijftig jaar. Daarbij vielen duizenden doden en raakten veel historische gebouwen zwaar beschadigd.
Vanuit de hele wereld kwam al snel hulp, niet het minst vanuit kerken, die negen jaar eerder toegang kregen tot het land. Vanuit Nederland is onder meer de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) actief in Nepal. Ook Stichting De Ondergrondse Kerk en Hulp Vervolgde Christenen ondersteunen Nepalezen bij de wederopbouw van hun land. Volgens internationale hulporganisaties verloopt het herstel van de aarbevingsschade nog moeizaam, onder meer door bureaucratie.