Winst AEX bij opening beursjaar
De AEX-index in Amsterdam noteerde maandag halverwege de eerste sessie van het nieuwe jaar boven de slotstand van 2016. Ook elders in Europa gingen graadmeters vooruit. De handel is nog altijd dun en richtinggevend nieuws is schaars, mede doordat de aandelenhandel in Londen, New York en grote delen van Azië pas dinsdag weer wordt hervat.
De AEX-index stond omstreeks 11.40 uur 0,6 procent hoger op 485,91 punten. De MidKap ging 0,6 procent vooruit naar 691,39 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stonden 0,3 en 0,8 procent in de plus.
Uitzender Randstad, biotechnoloog Galapagos en staalfabrikant ArcelorMittal voerden de AEX aan met plussen van bijna 2 procent. Verder behoorde ook KPN tot de sterkste stijgers met een winst van 1,2 procent. Het telecombedrijf was vorig jaar de hekkensluiter van de AEX, met een verlies van 20 procent over heel 2016. Heineken was met een min van 0,1 procent de enige verliezer onder de 25 hoofdfondsen.
Air France-KLM noteerde in de MidKap vlak, na een negatieve opening. Volgens de Franse krant Les Echos explodeert de schuldenlast van de luchtvaartcombinatie dit jaar door nieuwe boekhoudregels. Die schrijven voor dat de kosten voor het leasen van vliegtuigen in de schuld worden meegerekend. Volgens de krant stijgt de schuld van Air France-KLM daardoor van 4,2 miljard naar 11,2 miljard euro.
Stamcelbedrijf Esperite won bij de kleine bedrijven 3 procent. Het vroegere Cryo-Save meldde op de laatste dag van 2016 „substantiële” vooruitgang in de gesprekken met potentiële externe investeerders. Voor concrete bekendmakingen is het volgens het bedrijf echter nog te vroeg.
In Frankfurt vielen vooral winsten bij financiële concerns op. Zo wisten Commerzbank en Deutsche Bank tot 3 procent aan beurswaarde te winnen. Bij de Duitse hoofdfondsen waren geen verliezers te zien.
Beleggers reageerden maandag onder meer op groeicijfers uit de Europese industrie. De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie groeide in december in het sterkste tempo sinds april 2011. Ook in de rest van de eurozone ging de industrie vorige maand sterk vooruit.
De euro werd maandag voor 1,0480 dollar verhandeld, tegen 1,0555 dollar bij het slot van de laatste Europese handelssessie van 2016. De termijnmarkt voor olie was maandag gesloten. Amerikaanse olie eindigde 2016 op 53,72 dollar per vat, terwijl Brent bij de jaarwisseling 56,82 dollar per vast kostte.