Medicijnen helpen Akzo de winter door
De resultaten van Akzo Nobel over 2001 zullen weinig verschillen van die over topjaar 2000. De nettowinst zal waarschijnlijk lager zijn, maar de divisie Pharma helpt het concern de economische winter door, verwachten analisten.
Vrijdag presenteert het Arnhemse concern de resultaten over 2001. De omzet zal op peil blijven, ondanks het feit dat de resultaten van de onderdelen chemie en coatings (lakken) onder druk stonden. Deze twee divisies hebben last gehad van de economische vertraging, menen analisten. Zowel de verkochte volumes als de prijzen hadden daar, vooral in het tweede halfjaar, onder te lijden.
De omzet zal op zeker 14 miljard euro uitkomen, nauwelijks afwijkend van die van vorig jaar, luidt de schatting. Het bedrijfsresultaat zal ruim 1,6 miljard bedragen en de nettowinst schommelt tussen de 910 en 950 miljoen, terwijl dat over 2000 946 miljoen euro was. Akzo Nobel meende in februari vorig jaar nog de 1 miljard te kunnen halen, maar corrigeerde dat getal in oktober tot „een iets lagere winst” dan over 2000.
Grote winstmaker zijn de geneesmiddelen. Het bedrijf heeft van de Amerikaanse toezichthouder FDA goedkeuring gekregen voor het antitrombosemiddel Arixtra. Nu is dat alleen nog maar in gebruik bij knie- en heupoperaties maar de verwachting is dat de toepassing kan worden uitgebreid. Het medicijn kan de komende jaren 1 miljard euro opbrengen.
Minder goed gaat het met het antidepressivum Remeron, waarvan de patenten aflopen. Akzo wil desnoods via de rechter kapers van het succesmiddel dwarsbomen. Een nieuw middel staat op het punt van doorbreken, maar het is de vraag of dat net zoveel geld in het laatje brengt als het beproefde Remeron.
Regelmatig roepen deskundigen dat Akzo Nobel, in navolging van bijvoorbeeld BASF of DuPont, de bestendige farmacie moet verzelfstandigen of verkopen en zo moet scheiden van de cyclische chemie en coatings. Tot nu toe wilde het Arnhemse concern daar niet aan en probeerde het de zaken in de twee economisch gevoelige divisies aan te passen door reorganisaties en ontslagen.