Duitse kerstmarkten zijn een industrie

19 December 2016 22:45Gewijzigd op 16 November 2020 09:23

De kerstmarkten in Duitsland zijn een ware industrie. Ze trekken elk jaar tientallen miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland. Nederlanders trekken vaak naar de grote Weihnachtsmarkten in Keulen, Düsseldorf of bijvoorbeeld Aken, niet al te ver van Nederland.

Elke Duitse stad en ook veel dorpen, herbergen in deze tijd de sfeervol verlichte markten vol kraampjes met warme worst, warme wijn en ladingen koek, snoep en snuisterijen. Duitsers spreken vaak van een adventsmarkt of een Christkindlesmarkt. De markten zijn vaak tot laat in de avond open en erg druk. Zeker in Berlijn geldt al jaren dat de beveiliging fors is.

Volgens een telling van Der Spiegel telt Duitsland zeker 2500 kerstmarkten, die volgens schattingen drie tot vijf miljard euro omzetten. Voor de beste plekken betalen verkopers grote bedragen. Duitsland kent een heuse ‘Glühwein-business’ waarin machtige lokale politici en zakenlieden zich graag mengen.


De markten hebben volgens historici hun wortel in middeleeuwse markten, die burgers de mogelijkheden gaven om met koude dagen voor de boeg nog voedsel en andere waren in te slaan. In de veertiende eeuw kwamen ook handwerkers als speelgoedmakers, mandenvlechters en koekenbakkers hun spullen aanprijzen. De kerstmarkt van München wordt al in 1310 in documenten genoemd.
De hoofdstad Berlijn kent vele kerstmarkten, met die op de Gendarmenmarkt als een van de bekendste. De nu getroffen kerstmarkt ligt in de westelijke wijk Charlottenburg, vlakbij de beroemde Gedächtnisskirche. Er staan circa 150 kraampjes en huisjes, met veel handwerk, bij een grote verlichte kerstboom, temidden van de geur van glühwein, gepofte kastanjes en geroosterde amandelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer