VN-genderwaakhond krijgt ruimte
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandagavond ruimte gegeven aan de VN-genderwaakhond, prof. Vitit Muntarbhorn.
Muntarbhorn ging in september aan het werk als onafhankelijk deskundige op het gebied van seksuele oriëntatie en genderidentiteit (SOGI). Het is de bedoeling dat hij elk jaar rapport uitbrengt aan de VN over de toestand rond rechten voor homoseksuelen en transgenders rond de wereld. De SOGI-expert is een nieuwe instelling van de VN. Op andere gebieden, zoals godsdienstvrijheid, bestaat zulke experts al langer.
Eind november sprak prof. Muntarbhorn op een conferentie in zijn geboorteland Thailand, waar hij zijn agenda in vijf punten samenvatte. Hij zou wereldwijd streven naar de afschaffing van het verbod op homoseksualiteit, terwijl nu nog 40 procent van de landen in de wereld beperkende maatregelen kent rond homoseksualiteit. Daarnaast riep hij op tot de erkenning dat het beleefde geslacht (genderidentiteit) anders kan zijn dan het lichamelijke geslacht. Verder wil hij landen stimuleren ervan af te zien homo- en transseksualiteit nog langer te zien als een psychische afwijking. Het onderwijs moet er daarentegen juist voor zorgen dat er meer sympathie wordt gekweekt voor alternatieve seksuele identiteiten.
Een groep Afrikaanse landen vond dat Muntarbhorn hiermee zijn boekje te buiten ging, omdat hij formeel alleen is aangesteld om te rapporteren over „discriminatie en geweld tegen homo’s”. De VN-resolutie die ten grondslag ligt aan het werk van de VN-expert benadrukt juist dat hij respect moet hebben voor de „culturele en religieuze gevoelens”. De actieve agenda die hij op de conferentie uitdroeg, valt daarin niet te herkennen. Zijn taak gaat niet verder dan „het bevorderen van bewustheid” en „aangaan van de dialoog” met landen die anders denken over homo- en transseksualiteit.
Voorafgaand aan de finale afronding van Muntarbhorns opdracht in de Algemene Vergadering drongen de Afrikaanse landen daarom aan op nader beraad rond het mandaat. Daarmee werd de kwestie inzet van een lobby van voor- en tegenstanders van lhbti-rechten. De Transatlantic Christian Council (TCC) –die ook een vestiging in Nederland heeft– noemde daarbij de VN-expert een „internationale zedenpolitie op hard-seculiere leest”.
Volgens Family Watch International staat Muntarbhorn bekend als een „radicale homorechtenadvocaat” die duidelijk heeft gemaakt te naar wereldwijde erkenning van het homohuwelijk.
Tijdens de stemming maandag steunden 77 landen het voorstel tot nader beraad, terwijl 84 landen ertegen stemden. Tot die laatste groep behoorden de EU-landen en de Verenigde Staten.