Schrijver vreest in Groot Dictee voor „hybridisch Dunglish”
Vlaanderen heeft opnieuw het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Een Vlaams duo versloeg zijn Nederlandse tegenstander zaterdag.
Vorig jaar won weliswaar een Nederlands tweetal, maar Vlaamse deelnemers scoren al jarenlang gemiddeld beter dan Nederlandse.
Zo ook dit jaar. Zestien prominente Nederlanders maakten gemiddeld 25 fouten en de Volkskrantlezers hadden een gemiddelde van 15 fouten. Aan de Vlaamse zijde maakten veertien prominenten gemiddeld 21 fouten en lezers van de De Morgen hadden gemiddeld 12 fouten.
Vorig jaar kreeg het dictee een nieuwe opzet, een finale waarin Nederland en Vlaanderen het tegen elkaar opnemen. Ook nu moesten beide teams in de finale een aantal moeilijke woorden spellen. Dat ging aan beide zijden foutloos. Dus moest er een ”shoot-out” komen die Vlaanderen won: Nederland spelde balalajkaspeelster in plaats van balalaikaspeelster.
In de 27e editie van het dictee sprak de Nederlandse schrijver A. F. Th. van der Heijden zijn vrees uit voor verengelsing van de Nederlandse taal. „De vicedecaan van de bètafaculteit moge zonder restrictie voor verengelsing zijn, schrijver dezes is mordicus tegen. Als de Taalunie het Nederlands aan excavatie blootstelt, dan zal ik deze vijfde colonne attaqueren teneinde onze prachttaal voor dysthymie te behoeden.
De voorstanders bewieroken hypocriet deze internationalisering, onderwijl subcutaan blakend van commercialiteit. Het resultaat is hooguit een hybridisch Dunglish – glossolalie zonder zweem van religieuze extase.”
Minder kijkers
Overigens lijkt het dictee in populariteit af te nemen. De uitzending op NPO2 trok opnieuw fors minder kijkers. Slechts 368.000 kijkers stemden af op de jaarlijkse taalwedstrijd; vorig jaar waren dat er nog 594.000. Twee jaar geleden trok de jubileumeditie bijna twee keer zo veel kijkers als dit jaar: 722.000.