Geen meerderheid voor schrappen discriminatie-artikelen
Een initiatiefwet van Tweede Kamerlid Van Klaveren om de strafbaarstelling van bepaalde uitingen te schrappen, krijgt onvoldoende steun.
Dat bleek donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat over het voorstel.
Van Klaveren wil een eind maken aan de strafbaarstelling van groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie en haat jegens groepen vanwege hun ras of godsdienst. Dergelijke bepalingen belemmeren volgens hem de vrijheid van meningsuiting omdat ze te vaag zouden zijn. Bovendien zou de rechter ze de afgelopen jaren steeds ruimer zijn gaan toepassen.
Anders dan Van Klaveren zijn eigenlijk alle Tweede Kamerfracties van mening dat aanzetten tot discriminatie en haat gewoon strafbaar moeten blijven, zo bleek donderdag. Het voorstel om groepsbelediging uit het wetboek van Strafrecht te halen, wordt alleen gesteund door de PVV.
VVD-Kamerlid Taverne zei dat zijn partij argumenten ziet om een dergelijke ingreep te overwegen, maar nog geen knopen heeft doorgehakt.
Doorslaggevend zou kunnen zijn dat iemand na persoonlijk beledigd te zijn al naar de rechter kan. De VVD betwijfelt of er ook een strafbaarstelling zou moeten zijn voor het geval de groep waartoe een individu behoort zich beledigd voelt. „Daarmee reduceer je het individu van staatswege tot lid van een bepaalde groep. Dat botst met een van de uitgangspunten van het liberalisme, het individu”, merkte hij op.
SGP, CDA, D66, ChristenUnie , GroenLinks en SP zijn fel gekant tegen het schrappen van groepsbelediging. SGP-leider Van der Staaij haalde aan dat de wetgever dat artikel in de jaren dertig bewust opnam in het wetboek om uitingen van antisemitisme tegen te gaan.
CDA-leider preciseerde de kritiek door Taverne voor te houden welke concrete zaken over groepsbelediging de afgelopen jaren hebben geleid tot een rechterlijke veroordeling. Het betrof met name uitwassen met een link naar de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Zo is het betreffende wetsartikel gebruikt om een twitteraar te veroordelen, die schreef: „het wordt weer tijd om Joods geteisem & hun aanhangers in kampen op te sluiten en hen te laten sterven als zwerfhonden.” Ook het beledigen van homo’s kan dankzij het genoemde wetsartikel worden bestraft.
Volgens Taverne blijft optreden tegen de ergste uitwassen altijd mogelijk. Bij de door Buma aangehaalde voorbeelden was volgens hem ook steeds sprake van aanzetten tot haat en geweld en die wetsartikelen wil de VVD laten staan.
Het ontkennen van de Holocaust moet strafbaar blijven, onderstreepte Taverne, om vervolgens te onderstrepen dat de rechter het artikel over groepsbelediging in zijn ogen ook daar niet voor nodig heeft.
Tavernes opponenten deden zijn inschatting dat het artikel over groepsbelediging zonder drastische consequenties kan vervallen af als ongeloofwaardig. „Wat we hier zien is de pijnlijke afgang van een VVD-woordvoerder die uit angst voor de electorale concurrentie van een zetelrover van de PVV, die weer een zetelrover van de VVD was, essentiële zaken een beetje op de tocht zet”, stelde D66-leider Pechtold vast.