Staking rijdt Fiat in de wielen
De staking in een van de Italiaanse fabrieken van Fiat zet de Turijnse autofabrikant onder zware druk. Al twee weken lang wordt er niet gewerkt door de 5000 arbeiders bij de fabriek in het Zuid-Italiaanse Melfi.
Ook 3200 werknemers van toeleveringsbedrijven hebben het werk neergelegd. De arbeiders protesteren tegen de arbeidsvoorwaarden van Fiat, die ongunstiger zijn dan die van de andere Fiat-fabrieken in Italië. De Melfi-werknemers krijgen onder andere geen toeslagen uitgekeerd voor werken op zaterdag en ’s nachts. De confrontatie tussen arbeiders en de Fiat-directie leidde vorige week zelfs tot een actie van de mobiele eenheid, die de staking wilde breken. Er vielen daarbij gewonden.
Fiat zegt dat door de staking de productie van 30.000 auto’s op het spel staat. Juist in Melfi worden de nieuwe en succesvolle modellen van de Fiat Punto en Lancia Ypsilon geproduceerd. De fabriek wordt beschouwd als een van de modernste en efficiëntste autofabrieken van Europa, en werkt volgens de methode just-in-time, waarbij nauwelijks voorraden worden bijgehouden. Nadeel is dat een kink in de kabel leidt tot een storing van het productieproces. De fabriek in Melfi werd tien jaar geleden gebouwd, en tegen de tendens in niet in een lagelonenland geplaatst. Onder druk van de regering kwam de fabriek in Zuid-Italië, waar voldoende werkgelegenheid is en de macht van de vakbonden gering. Dat laatste ging op tot twee weken geleden.
De staking komt Fiat bijzonder slecht uit. De onderneming is bezig om uit een diepe crisis te komen, die werd gekenmerkt door verlies van marktaandeel en grote financiële problemen. De strategie van de laatste jaren om veel nieuwe modellen uit te brengen, lijkt succes te hebben. In de belangrijke thuismarkt Italië is de automaker, die behalve Fiat ook Lancia en Alfa Romeo produceert, terug op niveau met bijna 30 procent van de markt in handen. Ook de verliezen worden teruggedrongen. Vorig jaar verloor de onderneming weliswaar 1,9 miljard euro, maar het jaar ervoor nog 3,9 miljard.
De cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar worden op 11 mei bekendgemaakt. Er is te vrezen voor slecht nieuws.