Rel rond voorzitter Turkse moskeekoepel
Berichten over de hulp die voorzitter Yusuf Acar van de Turkse moskeekoepel Diyanet heeft geboden aan het regime van de Turkse president Erdogan hebben woensdag gezorgd voor de diplomatieke rel. Vanuit zijn functie bij de Turkse ambassade heeft Acar naar verluidt namen van Turks-Nederlandse aanhangers van de Turkse oppositiebeweging Gülen doorgegeven aan Ankara. Voor minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) was het woensdag aanleiding om de Turkse ambassadeur op het matje te roepen. De Tweede Kamer wil nog voor het kerstreces over de gevoelige kwestie spreken.
Koenders sprak over zorgwekkende berichten en hij wil opheldering. Den Haag heeft steeds aangegeven dat het niet acceptabel is dat de Turkse regering zich bemoeit met de situatie in ons land. „Wij vinden dit niet aanvaardbaar en ik neem dit zeer serieus”, aldus de bewindsman.
De Telegraaf onthulde woensdagochtend dat Acar spioneerde voor Turkije. Acar werkt voor de Turkse ambassade maar is ook voorzitter van Diyanet. Een woordvoerder van de moskeekoepel meldde in de krant dat hij een serieus probleem heeft. Later op woensdag werd een eerdere ontkenning over de betrokkenheid door Diyanet herhaald.
„Diverse berichten in de media over het verzamelen van inlichtingen over Gülen-sympathisanten door de Islamitische Stichting Nederland (ISN) zijn pertinent onjuist. Geen enkele moskeeganger, bestuurder en/of geloofsbedienaar van de aangesloten moskeeën is gevraagd om inlichtingen te verstrekken”, aldus een verklaring. Het bestuur van Diyanet wil verder geen commentaar geven.
Turkije denkt dat de Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep van medio juli zit en is bezig met een heksenjacht op de oppositieaanhangers. Sindsdien zijn er ook spanningen in ons land geweest tussen sympathisanten van Erdogan en Gülen.