DNB: verzekeraars komen verder in het nauw
De toch al kwetsbare positie van verzekeraars komt de komende jaren verder onder druk te staan door dalende premies, toenemende concurrentie en de oprukkende digitalisering van de sector. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een dinsdag gepubliceerd rapport.
De winstgevendheid van verzekeraars staat al fors onder druk door de ongekend lage rente en veranderend klantgedrag. Vooralsnog raakt dat vooral de aanbieders van levensverzekeringen, maar toezichthouder DNB voorziet nu ook steeds grotere problemen bij schadeverzekeraars. Technologische innovaties zorgen daar voor nieuwe toetreders, die lagere kosten hebben en beter weten in te spelen op specifieke wensen van klanten.
Verdere bezuinigingen, overnames, specialisatie en innovaties zullen voor veel verzekeraars noodzakelijk zijn om te overleven, aldus DNB. „Partijen die niet in staat zijn om zich aan te passen aan de veranderende omgeving zullen op zoek moeten naar alternatieven: consolidatie of de afbouw van activiteiten”, stelt de centrale bank.
Veel verzekeraars hebben de afgelopen jaren al flink in de kosten gesneden. Daardoor zakte de werkgelegenheid in de sector tussen 2010 en 2015 met ongeveer een vijfde, naar 46.000 banen.
Levensverzekeraars kampen met de lage rente, die de winst drukt en de financiële buffers aantast. Daarnaast is de vraag naar individuele levensverzekeringen in Nederland sterk gedaald, door veranderingen in de belastingen en de opkomst van het banksparen.
Ook in de schadeverzekeringssector is de winstgevendheid laag of zijn verzekeraars zelfs verlieslatend, aldus DNB. Bijvoorbeeld bij autoverzekeringen zijn de verdiende premies niet voldoende om de claims en de kosten te kunnen betalen.
Het Verbond van Verzekeraars liet weten het rapport als „een steun in de rug” te zien. De belangenbehartiger benadrukte daarbij dat verzekeraars „al flinke en innovatieve stappen” hebben gezet.