KLM definitief in Franse handen
KLM komt definitief in Franse handen. Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van luchtvaartmaatschappij KLM heeft haar aandelen aangeboden voor de overname door Air France.
Dinsdag is bekend geworden dat 89,22 procent van de aandelen is aangeboden. Tot maandagavond hadden aandeelhouders van KLM hiertoe de tijd. De overname gaat gepaard met de uitgifte van 51,5 miljoen nieuwe aandelen van Air France. Daardoor neemt het belang van de Franse staat af van 54 naar 43,7 procent.
Air France kan zijn overnamebod nu uitvoeren. Beide ondernemingen richten samen een nieuwe houdstermaatschappij op met de naam Air France-KLM. Daaronder komen de twee luchtvaartbedrijven als werkmaatschappijen te hangen. Woensdag gaat op enkele beurzen in Europa de handel in het nieuwe aandeel Air France-KLM van start
KLM heeft in de nieuwe combinatie een ondergeschikte rol. De Nederlandse maatschappij heeft genoegen genomen met een belang van 19 procent in de holding, terwijl Air France 37 procent in handen heeft. Daar komt bij dat Jean-Cyril Spinetta, topman van Air France, de hoogste baas is. KLM-bestuursvoorzitter Leo van Wijk is de tweede man.
De luchtvaartmaatschappijen kunnen nu eindelijk beginnen onderdelen samen te voegen. Dit biedt grote kostenvoordelen. Air France en KLM rekenen vanaf het vijfde jaar van de samenwerking op een positief effect op het bedrijfsresultaat van 385 tot 495 miljoen euro. Daarbij vallen geen ontslagen, stelden Van Wijk en Spinetta eerder.
Spinetta sprak bovendien zijn verwachting uit dat de Franse staat haar aandeel in de luchtvaartmaatschappij binnen enkele maanden met de helft zal verminderen. De marktomstandigheden moeten zich daar wel voor lenen, aldus de bestuursvoorzitter dinsdag in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.